Egy afrikai országban is hivatalos fizetőeszköz lett a bitcoin

Egy afrikai országban is hivatalos fizetőeszköz lett a bitcoin

2022. április 29. 15:06, Péntek
A Közép-Afrikai Köztársaság Salvador példáját követte.

A közép-amerikai államban tavaly júniusban jelentette be Nayib Armando Bukele Ortez elnök, hogy a helyi törvényhozás elfogadta azt az előterjesztést, amelynek értelmében minden olyan helyi kereskedő, aki rendelkezik a szükséges műszaki feltételekkel, a jövőben köteles elfogadni a bitcoint. Sőt, a kriptovalutával kiegyenlíthetők lesznek a helyi adók is.

Most a BBC arról számolt be, hogy a Közép-Afrikai Köztársaság, amely a világ legszegényebb országai közé tartozik, hivatalos fizetőeszköznek minősítette a bitcoint. Faustin Archange Touadera elnök már alá is írta a kapcsolódó törvényt, amellyel a Közép-Afrikai Köztársaság lett a kontinensen az első állam, amely ilyen módon elfogadja a digitális pénzt. A kormány szóvivője szerint ezzel a döntéssel az ország a világ legbátrabb (vagy legostobább?) államai közé tartozik. A Közép-Afrikai Köztársaság jelenlegi hivatalos fizetőeszköze az afrikai valutaközösségi frank (CFA), amelynek árfolyama az euró váltóárfolyamához van kötve.

Az ország instabilnak számít, rossz a közbiztonsága, rendszeresek a fegyveres konfliktusok, valamint a Statista 2020 decemberi adatai alapján a lakosság 11,3 százaléka fér csupán hozzá a világhálóhoz. A Worlddata.info információi szerint pedig csak a lakosok négy százaléka rendelkezik szélessávú interneteléréssel.

Yann Daworo közgazdász úgy reagált a hírre, hogy a döntés komoly könnyebbséget jelenthet a helyi emberek és gazdaság számára. A banki tranzakciókat ugyanis okostelefonnal is el lehet majd végezni és az üzletembereknek nem kell az afrikai valutaközösségi frankot "bőröndökben" magukkal vinniük. Sydney Tickaya informatikus ezzel szemben úgy fogalmazott, hogy a lépés "korai" és "felelőtlen", s sokkal fontosabb problémákat kell megoldani, például az oktatást, a közbiztonságot és az ivóvízhez való hozzáférést.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások