Betiltotta a kriptovaluták használatát Oroszország

Betiltotta a kriptovaluták használatát Oroszország

2022. július 18. 23:30, Hétfő
Moszkva meglehetősen kemény szabályozást vezetett be a területen.

Május végén szivárgott ki, hogy hivatalos fizetőeszközökké válnak Oroszországban a digitális pénzek, mert azok felhasználását fontolgatják a a szankcionált nemzetközi átutalások helyettesítésére. Ehhez képest most kiderült, hogy az országban egyaránt tilos lett a kriptovaluták és az úgynevezett nem behelyettesíthető tokenek (NFT-k) használata a különböző árucikkek és szolgáltatások kifizetésére. A kriptotőzsdéknek a jövőben el kell utasítaniuk az érintett tranzakciókat. (Az NFT-k digitális eredetigazolások, olyan tulajdoni lapok, amelyekkel bizonyítható egy eszköz, kép, animáció, videó vagy más tárgy birtokosa. Az NFT-k jelenleg rendkívül népszerűnek számítanak.)

Vlagyimir Putyin a múlt héten pénteken írta alá a kapcsolódó törvényt. A lépés nem okozott teljes meglepetést, ugyanis a vonatkozó törvényjavaslatot már júniusban benyújtották az orosz Állami Duma elé. A tervekért Anatolij Akszakov közgazdász felelt, aki egyben a "Igazságos Oroszország" párt képviselője és az orosz parlament pénzpiaci bizottságának elnöke. A jogszabály nem jelenti a virtuális fizetőeszközök teljes betiltását és a digitális pénzek birtoklását továbbra sem fogják büntetni. Az új törvény július 26-án lép hatályba.

Az okokat csak találgatni lehet. Feltételezések szerint egyes orosz cégek és magánszemélyek így tudták elkerülni a szankciókat és külföldre menekíteni vagyonokat. Az amerikai és az uniós szervek még konkrét kriptotárca címeket is hozzáadtak a szankciólistákhoz. Az orosz kormányon belül komoly konfliktusok voltak a kriptoszabályozással kapcsolatban, a különböző hivatalok vitába szálltak egymással a betiltás és a szabályozás kérdéskörében. Az Orosz Központi Bank januárban a tiltást szorgalmazta, amit a pénzügyminisztérium ellenzett.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások