Miniatűr PC is lehetett volna a Game Boyból

Miniatűr PC is lehetett volna a Game Boyból

2021. január 2. 20:03, Szombat
A Nintendo készüléke akár az irodákat is meghódíthatta volna, azonban a történet másként alakult.

Liam Robertson, a DidYouKnowGaming? nevű YouTube-csatorna működtetője úgy döntött, hogy kideríti, hogy mi lett a Nintendo Game Boyhoz készített Fabtek Workboy nevű kiegészítőcsomag sorsa. A Workboyból prototípus készült, de sosem került kereskedelmi forgalomba. A fejlesztés célja az volt, hogy a Game Boyból egy miniatűr számítógép legyen, amely telefonkönyvet és számológépet is tartalmazott. Robertson sikerrel járt és meglelte a működőképes prototípust. Robertson nagyon meglepődött, hogy a több mint 30 éves konstrukció még mindig zökkenőmentesen működött.

A YouTube-csatorna üzemeltetője felkutatta Frank Ballouz tervezőt, a Fabtek egykori vezetőjét, akivel kapcsolatba lépett. A férfi elküldte neki a minden bizonnyal egyetlen működő Workboy prototípust, amelyet közel 30 éven át kiállítási darabként mutogattak különböző vitrinekben. A rendszer egy kis méretű billentyűzetre épült, amelyet ellátták különleges gombokkal. Az utóbbiak segítségével lehetett az operációs rendszerben navigálni.


Szoftvere a mai okostelefonok korszerű kezelőfelületére emlékeztetett, többek között ellátták ikonokkal és részfeladatokat megoldó kis alkalmazásokkal. A klaviatúrába további hardvert is beépítettek, például DRAM-ot és elektronikus órát. Az utóbbi hiányzott a Game Boyból.

A billentyűzetet a Nintendo Game Link Cables segítségével lehetett csatlakoztatni a fő géphez. A YouTube-csatorna üzemeltetője egy videóban mutatta be az integrált szótárat is tartalmazó operációs rendszert. A szótár segítségével egyszerű mondatokat lehetett angolról német, francia és olasz nyelvre lefordítani. A telefonkönyvben pedig egy analóg telefon akusztikus jeleivel kiválaszthatók voltak az eltárolt telefonszámok. A technika ma már elavultnak számít, de akkor nagy segítséget jelenthetett volna.

A Workboy rendelkezett még beépített számológéppel, valamint hőmérséklet- és valutaváltóval. Az utóbbiba ugyanakkor a francia frank, a német márka és az olasz líra árfolyamait manuálisan kellett megadni, mert a készülékben nem volt még internetes szinkronizáció.

Ballouz biztos volt abban, hogy a Workboy nem lett volna sikertelen termék. Az eszközt közel 90 dolláros bevezető áron akarták kínálni, így ugyanannyiba került volna, mint a Game Boy. De a Nintendo később jelentős mértékben csökkentette az árat, miközben a DRAM-árak a Workboy piacra dobása előtt nagyon megemelkedtek. Az utóbbi áremelkedést hozott volna magával, így Ballouz leállította a projektet.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások