Stabilizálódik a laptopok piaca

Stabilizálódik a laptopok piaca

2022. november 15. 11:12, Kedd
Az Intel részesedése tovább csökken, eközben pedig gyorsan jön fel az ARM.

A pandémia fokozatos lecsengése kifejezetten negatív hatással volt a személyi számítógépek, azon belül is a laptopok kategóriájára, az eladások ugyanis a kereslet visszaesése miatt csökkentek. Egy friss előrejelzés szerint az idei nagy esést jövőre stabilizálódás követi majd, viszont az erőviszonyok eközben átalakulnak.

Nemrég számoltunk be arról, hogy az ARM szövetségre lépne a Samsunggal, ezzel egy időben azonban az is kiderült, hogy a Qualcomm az Intel kihívójává válna. Ezek nem véletlen lépések, a laptopok piacán ugyanis a friss számok alapján az ARM gyorsan növeli részesedését, miközben az Intel tovább veszít előnyéből. A területet hagyományosan ez utóbbi cég uralja, azonban míg saját szeletük 2016-ban elérte a 82 százalékot, idén már csak 63,5 százalékon állnak, miközben az AMD 17,8-ról jött fel egészen 36,4 százalékra, legalábbis az x86-alapú megoldások szegmensében. Eközben az ARM fejlesztéseire épülő megoldások gyors ütemben terjednek, ami többek között az Apple lépéseinek köszönhető.

Az almás cég eredetileg még 2020-ban mutatta be első ilyen típusait, akkor pedig azt is közölték, hogy több millió ARM-alapú MacBook futhat be. Akkor még a laptopok piacán belül alig 1,4 százalékot értek el ezek a megoldások, jövőre azonban már csaknem 14 százalékon állhat meg a mutató, ami azt jelzi, hogy ezen MacBook-típusok mellett a Qualcomm Windows-on-Arm Snapdragon chipjei, valamint a Google Chromebook-megoldásai is szép ütemben terjeszkednek majd. Eközben a teljes piac, amely idén csaknem 23 százalékkal esett vissza (190 milliós példányszámot generálva), jövőre viszonylag stabil maradhat, durván 200 millió darabbal.

A Qualcomm Nuvia-chipjei csak egy évre rá futnak majd be, ezek újabb lökést adhatnak majd az ARM szeletének.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások