Az USA-ban szoftverek vásárolják fel az olcsóbb házakat

Az USA-ban szoftverek vásárolják fel az olcsóbb házakat

2022. december 3. 12:22, Szombat
Az ingatlanközvetítőknek és a -bérbeadóknak új vetélytársakkal kell szembenézniük.

Az Amerikai Egyesült Államokban az ingatlan robotok (immobotok) egyre gyakrabban automatikusan felvásárolják az olcsóbb házakat bérbeadás céljából, s az ingatlanközvetítők és a bérbeadók feladatait is egyre inkább automatizálják a költségek megtakarítása érdekében.

A területen működő egyik cég az Imagine Homes, amelyet 2016-ban alapítottak és a maximális automatizálásra összpontosít. A vállalat hat városban működik, de öt településen még saját irodát sem üzemeltet. Aki érdeklődik egy ház iránt, az a honlapon jelentkezik megtekintésre, majd a személyazonossága ellenőrzése, vagyis a személyazonosító igazolvány és az arc szelfi beolvasása után egy ideiglenesen érvényes kódot kap a bejárati ajtó feloldásához. Ezután az online ajánlatban található információk alapján saját maga is meglátogathatja az ingatlant. A helyszínen nincs ingatlanügynök. Amennyiben az illető már körülnézett és elhagyta az ingatlant, automatikusan kap egy megkeresést, hogy szeretné-e kibérelni az ingatlant. Ha elfogadja a feltételeket, akkor egy tartósan érvényes hozzáférési kód kerül továbbításra.

Egy orvostanhallgató elmondta, hogy ő és barátja két éve élnek egy Imagine Homes házban és soha nem kerültek kapcsolatba a társaság munkatársaival. Az ajtó kódját és minden fontos dokumentumot elektronikusan továbbítottak, a házról szóló további információkat pedig egy brosúrában találták meg a komódon.

A vállalkozás messze nem az egyetlen, amely az automatizált bérbeadó kategóriába tartozik és a bérleti díjak csökkentése érdekében minimalizálja az alkalmazotti költségeket. Az ilyen, olcsó lakásokat nagy mennyiségben felvásárló vállalatok népszerűek a Wall Street-i befektetők körében, akik sokáig figyelmen kívül hagyták ezt a magánbérbeadók és kisvállalkozások által uralt piacot, mert kevés lehetőséget kínáltak az olyan általános működési modellek számára, mint a befektetési vagy az ingatlanalapok. Az "automatizált bérbeadók" a 100 000 és 200 000 dollár közötti árkategóriájú lakóingatlanokra koncentrálnak - amelyeket szintén túlnyomórészt alacsony és közepes jövedelmű emberek keresnek fel.


A 2008-as gazdasági összeomlás után az adatspecialisták kezdték megcélozni azokat az ingatlanokat, amelyek a bedőlt hiteleknek köszönhetően olcsón elérhetők voltak. Az információik lehetővé tették az új ingatlancégek számára, hogy felmérjék a piacot anélkül, hogy sok alkalmazottat kellene a helyszínen foglalkoztatniuk, ugyanakkor sok olyan ingatlant vásároltak, amelyeket szinte kizárólag bérbeadásra használtak. E vállalatok közül a legnagyobb az Invitation Homes, amely jelenleg több mint 80 000 otthonnal rendelkezik 16 nagyvárosi területen.

Az Amazon korábbi vezérigazgatója, Jeff Bezos is beszállt a szektorba, mivel befektetett az Arrived Homes társaságba, amely szintén megvásárolja az elérhető lakásokat. Májusban az Arrived Homes szerverei rövid időre összeomlottak, amikor a leendő vásárlók megrohamozták a honlapját, miután újonnan elérhető ingatlanokat tett közzé. Jelenleg az ilyen vállalkozások egyes területeken már most is nagyban hozzájárulnak a helyi kínálat hiányához. Ez eddig még nem volt mérhetően jelentős hatással az ingatlanárakra, de például a Független Jelzáloghitel-szakértők Szövetsége úgy látja, hogy a jelenség kiszorító hatást gyakorol. Az alacsony és közepes jövedelmű családok számára egyre nehezebbé válik a lakóingatlanok megszerzése, mivel az automatizált bérbeadók aktívak a piaci szegmensükben.

"Akvizíciós motorjaik", amelyek a leírás szerint különböző adatpontok - például a környék vonzereje, az infrastruktúra és az ingatlan állapota - alapján generálnak vételi ajánlásokat, amelyeket aztán csak a cég hagy jóvá, sokkal gyorsabban haladnak a vásárlási folyamatban, mint a magánvásárlók és a bérbeadók. Az információk is elég pontosnak tűnnek ahhoz, hogy az érdeklődők a személyes megtekintéstől eltekintsenek. Ráadásul ezek a platformok gyakran a házak listázását követő néhány órán belül benyújtják vételi ajánlatukat és vonzó, gyakran a névleges összeg feletti árat kínálnak. Ez általában együtt jár az ellenőrző látogatásról való lemondással, ami szintén csökkenti az eladók erőfeszítéseit.

Politikai szinten azonban kezd kialakulni az ellenállás. A cincinnati városi tanács például maga is elkezdett házakat vásárolni, hogy korlátozza a befektetői hátterű vállalatok hozzáférését. További problémát jelent, hogy az iparágban gondot okoz a közös elektromos problémák vagy vízvezeték-szerelési károk kijavítása, valamint ezen túlmenően a szabályozás nem egyértelmű, amikor olyan feladatokról van szó, mint például a kert ápolása. A kisebb javításokhoz egyes szolgáltatók megpróbálják bevonni a bérlőket és utasításokat adnak nekik. Az olyan problémák esetében, amelyek mindenképpen szakemberek technikai segítségét igénylik, gyakran alkalmaznak a környékbeli önfoglalkoztatókat, akik aztán fényképekkel dokumentálják munkájukat. Vannak azonban olyan panaszok, amelyek orvosolása tovább tart, mint a hús-vér kapcsolattartókkal rendelkező társaságok esetében.

Az automatizált ingatlanvállalkozások azért összpontosítanak a 100 000 és 200 000 dollár közötti árkategóriára, mert az ilyen ingatlanokat választó emberek stabil jövedelemmel rendelkeznek, de a fennálló hitelek vagy a szükséges előlegek összege miatt gondot okoz nekik a saját lakás megvásárlása.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások