Az amerikai hatóság nem tudta megakasztani a Microsoft-Activision fúziót

Az amerikai hatóság nem tudta megakasztani a Microsoft-Activision fúziót

2023. július 12. 14:28, Szerda
Az Egyesült Királyság maradt az utolsó akadály a redmondi játékipari ambíciók beteljesülése útjában.

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) megpróbálta megállítani a Microsoft és az Activision-Blizzard játékipari óriás fúzióját, de ezt egy amerikai szövetségi bíró elvetette, mivel a hatóság jogászai öt napos tárgyalás után sem tudták meggyőzni arról, hogy a mega-felvásárlás ártana a versenynek. Jacqueline Scott Corley észak-kaliforniai bíró ma hozott ítéletében elutasította az FTC által kért ideiglenes tiltó végzést, amellyel a 69 milliárd dolláros felvásárlását akarták megakadályozni. A felügyelet attól tart, hogy a Windows gyártója a felvásárlás után az Activision népszerű címeit csak saját Xbox konzoljára fogja kiadni, és az új játékok megjelenéséből kizárja a többi konzolt és játékrendszert. Ez csökkentené a választékot és a versenyt a videojáték-piacon. A Microsoft megígérte, hogy ezt nem teszi meg, és hogy a Call of Duty továbbra is elérhető lesz a rivális Sony PlayStation termékcsaládon. A bíró megelégedett ezzel.

"A Microsoft Activision felvásárlását a technológia történetének legnagyobb akvizíciójaként jellemezték. A tranzakció megérdemli a vizsgálatot, mely kifizetődött: a Microsoft írásban, nyilvánosan és a bíróság előtt is elkötelezte magát, hogy a Call of Duty-t 10 évig az Xbox-szal egyenrangúan a PlayStation konzolon is megjelenteti" - írja a bírónő az ítéletben. "A bíróság megállapítja, hogy az FTC nem bizonyította annak valószínűségét, hogy ez a vertikális összefonódás ebben a konkrét iparágban jelentősen csökkentheti a versenyt. Éppen ellenkezőleg, a bizonyítékok arra utalnak, hogy a Call of Duty és más Activision-tartalmakhoz a fogyasztók nagyobb mértékben férnek majd hozzá, ezért az előzetes jogsértés megszüntetésére irányuló kérelmüket elutasítom."

A bírónő szerint az FTC nem mutatott be egyértelmű bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a tervezett összefonódás azt eredményezné, hogy a Microsoft korlátozná az Activision szoftvereihez való hozzáférést más pltformokon. Elutasította azokat a bizonyítékokat is, amelyek szerint Microsoft a múltban már számos alkalommal visszaélt monopolhelyzetével, és rámutatott, hogy a cég a nyílt hozzáférés mellett kötelezte el magát. A bíró kétségbe vonta Robin Lee harvardi közgazdászprofesszor tanúvallomását is, mondván, hogy állításai, miszerint az üzlet ártana a versenynek, nincsenek bizonyítva és hibás logikán alapulnak.


"Hálásak vagyunk a bíróságnak, amiért gyorsan a mi javunkra döntött" - mondta Phil Spencer, a Microsoft Xbox-vezére. "A bizonyítékok azt mutatták, hogy az Activision Blizzard-üzlet jót tesz az iparágnak, és az FTC állításai a konzolpiacról, a többjátékos előfizetéses szolgáltatásokról és a felhőről nem tükrözik a játékpiac realitásait." Az FTC természetesen még fellebbezhet a döntés ellen. Ha a bírósági végzés érvényben marad, ez lenne a második nagy veresége az FTC elnökének, Lina Khannak a szabályozó hatóság élén. Khan azóta üldözi a Big Tech vállalatokat, amióta 2021-ben megerősítették az ügynökség élén.

Ez a döntés érdekes helyzetbe hozza az Egyesült Királyságot, mert az EU hosszas, a tartalmak megosztására vonatkozó ígéretekkel járó tárgyalások után már jóváhagyta az üzletet. Kína és mások is áldásukat adták a fúzióra, így a brit trösztellenes felügyelet - a Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóság (Competition and Markets Authority, CMA) - maradt az egyetlen nagy ellenző, aki ellenzi a felvásárlást. De valószínűleg ha biztosítékokat kapnak a felhőjátékok piacán, ők is beadják a derekukat. "Készen állunk arra, hogy megvizsgáljuk a Microsoft bármilyen javaslatát a tranzakció olyan módon történő átalakítására, amely eloszlatja a zárójelentésünkben megfogalmazott aggályokat" - mondta a CMA szóvivője.

Tehát úgy tűnik, hogy bizonyos garanciák fejében ők is meggyőzhetők lesznek, de egyébként az egyesülés most már az Egyesült Királyság jóváhagyása nélkül is megvalósulhat, hiszen a Microsoft bármikor dönthet úgy hogy egyszerűen nem adja ki terméket a szigetországban, az online játékoknál pedig régiós blokkolást alkalmaz.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások