Kedden érkezik a Windows következő nagy frissítése

Kedden érkezik a Windows következő nagy frissítése

2023. szeptember 21. 23:31, Csütörtök
A Microsoft még ebben a hónapban kiadja a következő nagy Windows-frissítést, amely "több mint 150 új funkciót" tartalmaz - jelentette be ma a vállalat. A frissítés a Microsoft keresztes hadjáratának része, miszerint a generatív mesterséges intelligenciát minden termékükbe betegyék, de szokás szerint rengeteg kisebb változtatást eszközölnek az operációs rendszeren és az alkalmazásokon is.

A Microsoft szerint ezek az új funkciók "szeptember 26-án kezdenek elérhetővé válni", ami azt jelentheti, hogy egyesek már aznap, mások pedig később válnak elérhetővé. Ez utalhat a Microsoft szokásos gyakorlatára is, miszerint a nagyobb Windows-frissítéseket először a felhasználók kisebb csoportjain tesztelik, ellenőrzik a problémákat, és csak ezután terjesztik ki a széles nyilvánosság elé. Érdekes módon a Windows új verziója továbbra is a "22H2" nevet viseli majd, holott normális esetben a 23H2 megjelölést várnánk.

A Microsoft által a leginkább erőltetett funkció a Copilot, egy ChatGPT-alapú mesterséges intelligencia asszisztens, amelyet a vállalat nyáron jelentett be, és azóta a Windows Insider buildekben teszteltek. A Bing Chat asszisztenshez hasonlóan a Copilot használható szöveggenerálásra vagy kérdésekre való válaszadásra, illetve képek generálására a DALL-E által működtetett Bing Image Generator segítségével. A Windowsba való integrációja azonban azt is jelenti, hogy képes megnyitni alkalmazásokat, megváltoztatni a rendszerbeállításokat, átszervezni az ablakokat, szerkeszteni a fényképeket és a képernyőképeket, valamint egyes alkalmazásokban szöveget generálni. A Copilot az első nyilvános kiadásban egy új technicolor ikont kap. Adatvédelmi szempontból vitatható, hogy a Copilot funkcióival megnyitott vagy szerkesztett fájlok feldolgozása a felhőben történik, és nem helyben, az eszközön.


Az iPhone-nal rendelkező Windows-felhasználók a Your Phone alkalmazásnak köszönhetően alapvető iMessage-támogatást kapnak, de az új frissítés egy frissített Fotók alkalmazással is rendelkezik, iCloud Fotók támogatással. Az iCloud-fiókban lévő képek az alkalmazásba importált egyéb képek mellett jelennek meg, és van egy külön szekció is, amely csak az iCloud-fotókat mutatja.

A feltörekvő művészek örömmel értesülhetnek arról is, hogy a frissítés tartalmazza a legújabb MS Paint előnézetet, amely a háttér eltávolítására, az átlátszó PNG-k támogatásra és a rétegekre is kiterjed. Ezek mind hatalmas változások egy olyan alkalmazás számára, amelyet néhány évvel ezelőtt még temetni készültek. A "Paint Cocreator" funkció lehetővé teszi majd az MI képgenerálást is a közvetlenül a Paintből indított promptokban. Még néhány apróság egy - egy mondatban:

 • A frissített képmetsző (Snipping Tool) képes lesz a képernyőképek szövegének szerkesztésére
 • Hangazonosítással lehet majd bejelentkezni a számítógépre
 • a Passkey-támogatás mostantól közvetlenül a Windowsba van beépítve, ahelyett, hogy csak az Edge-re korlátozódna
 • a Notepad képes elmenteni a munkamenet állapotát, így bezárása után újraindításkor ott folytathatjuk a munkát, ahol abbahagytuk
 • a RAR és más típusú tömörített fájlok beépített támogatást kapnak
 • egy új Windows Backup segédprogram lehetővé teszi az "alkalmazások és a személyre szabott beállítások" mentését és visszaállítását egy új számítógépre vagy egy olyan számítógépre, amelyen a Windows friss verziója van telepítve.

 • És még sok minden más változás várható. Jövőhét kedden minden kiderül.

  Listázás a fórumban 
  Adatvédelmi beállítások