A Microsoft kiszedi a Teamset a Windows 11-ből

A Microsoft kiszedi a Teamset a Windows 11-ből

2023. június 16. 00:15, Péntek
Az operációs rendszerbe épített csevegési élmény helyett egy önálló, ingyenes Teams alkalmazásra összpontosítanak.

A Microsoft közel két évvel az integráció bejelentése után most inkább eltávolítja a Windows 11-be beépített Microsoft Teams klienst. A Chat funkciót a Microsoft Teams rugalmasabb, ingyenes verziója váltja majd fel, amely alkalmazásként is elérhető a Windows 10-ben. A Microsoft a héten egy új Windows 11 teszt buildben jelentette be a változásokat. "Az új buildtől kezdve a Chat mostantól Microsoft Teams - Free" - írta Brandon LeBlanc, a Microsoft vezető programmenedzsere egy blogbejegyzésben. "A Microsoft Teams - Free alapértelmezés szerint a tálcára van kitűzve, és a tálcán lévő többi alkalmazáshoz hasonlóan leszedhető."

A Windows 11 eredeti, Chat nevű Teams-integrációja mélyen beleszövődött az operációs rendszerbe. Az alapértelmezés szerint bekapcsolt Chat alkalmazás a tálcára volt kitűzve, és az eltávolításához a Beállításokban kellett kutakodni. A Chat lehetőséget kínált arra, hogy a felhasználók a Microsoft Teams segítségével kapcsolatba lépjenek barátaikkal és családtagjaikkal. Azonban ez használhatatlan a Microsoft Teams felhasználók nagy többsége számára, akik az alkalmazás céges verzióját használják.


A Chat ikonja a Windows 11 indítósávjában

A Windows 11 beépített Chat-funkciója a Microsoft Teams 2.0 kliensre épül. A cég a mai napig folyamatosan új funkciókkal bővítette a Windows 11-en belüli Chatet: októberben továbbfejlesztett videohívási funkciókkal, a hónap elején pedig Discord-szerű közösségekkel és egy mesterséges intelligencia-művészeti eszközzel egészítették ki. A Windows 11 beépített Teams-kliensének megszüntetésének döntése alig néhány nappal azután született, hogy a vállalat bejelentette, hogy még az idén megszünteti a Cortana támogatását a Windows 11-ben.

A Microsoft számára ez már majdnem egy új pénzügyi év, és a vállalat egyértelműen a Windows új projektjeire összpontosítja erőfeszítéseit, külön kiemelve közülük az MI-alapú Windows Copilot eszközt. Panos Panay, a Windows részleg vezetője korábban már utalt a mesterséges intelligencia fontosságára, amikor az év elején a CES-en azt mondta, hogy "a mesterséges intelligencia újra fel fogja találni azt, ahogyan használjuk a Windowst". Az MI kétségtelenül nagy szerepet fog játszani a Windows következő nagy verziójában is.

A Teams számára ez viharos időszak, mert a Microsoft nemrég állítólag beleegyezett, hogy a Teams ne legyen része az Office csomagnak. Ez az uniós szabályozók megnyugtatására tett lépés, mert a Microsoft igyekszik elkerülni az Európai Bizottság hivatalos trösztellenes vizsgálatát, miután a rivális Slack 2020-ban panaszt nyújtott be a Teams csomagban árusítása miatt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások