A Windows 11 népszerűt­lensége kirívóbb, mint valaha

A Windows 11 népszerűt­lensége kirívóbb, mint valaha

2023. október 10. 12:06, Kedd
Hiába jár le két év múlva a Windows 10 támogatása, a 11-hez szükséges új hardver vásárlása rengeteg embert visszatart.

Egyre közelebb a Windows 10 támogatásának vége: 2025. október 14-én véget ér az operációs rendszer Home és Pro kiadásainak élettartama, a felhasználók azonban úgy tűnik, nem szívesen váltanak át a Windows 11-re. Ez a váltási hezitálás sokszor előfordult a Microsoft életében, például annak idején a felhasználók kifejezetten vonakodtak a Windows 7-ről való átállástól, de a tétovázás oka ezúttal más. A Windows 10-re való áttérés általában új hardver vásárlását igényelte, ez általában elkerülhetetlen volt, mert a 7-es verzió sokkal alacsonyabb rendszerkövetelményeket támasztott, mint a későbbi verziók. A Windows 10-ről a Windows 11-re való átállás szintén új hardvert igényel, de más okokból.

A Microsoft biztonsági okokra hivatkozva számos hardver, köztük egyes Intel processzorok támogatását is megszüntette a Windows 11-gyel. Az eredmény az lett, hogy a Windows 10-et tökéletesen futtató hardverek nem fogadják el az új operációs rendszert. És ez nem a teljesítményproblémák miatt van, hiszen például még a Vista is képes volt az XP-hez vásárolt hardveren futni. A Microsoft korlátozásról szóló döntését úgy tűnik, a PC-felhasználók kollektív vállrándítása kiséri. A Windows 10 teszi a dolgát, akkor minek frissíteni - mondják.

A számok önmagukért beszélnek, a Windows 10 uralja az asztali gépeket. A Statcounter adatai szerint a Windows 10 világszintű asztali Windows piaci részesedése 71,64 százalékos, a Windows 11 pedig 23,61 százalékkal marad le mögötte. Egy másik, a Lansweeper által végzett több mint 14 millió eszközön végzett mérés szerint a Windows 10 az eszközök 80,56 százalékán, a Windows 11 pedig mindössze 8,35 százalékán van telepítve. Hogy ezt kontextusba helyezzük, a Windows 11-et pont két évvel ezelőtt mutatták be. A Windows 10 2015-ben jelent meg, és két év kellett ahhoz, hogy elérje ugyanazt a piaci részesedést, mint az akkori meghatározó szereplő, a Windows 7. A Windows 11-nél már teljesen más a helyzet.


Persze a gazdasági helyzet miatt az eszközök élettartama meghosszabbodhatott. Egy tisztességes CPU és egy SSD több mint elég a legtöbb fontos alkalmazás futtatásához, de a frissítések megszűnése - legyen az bármilyen mesterséges - azt jelenti, hogy a hardvervásárlás valószínűleg elkerülhetetlen. Így a hardvergyártók nem meglepő módon eléggé örülnek a Windows 10 közelgő halálának. A 2023-as Canalys Channel Forumon Luca Rossi, a Lenovo vezető alelnöke és az Intelligent Devices Group főnöke azt mondta: "2024/2025-ben vége a Windows 10-nek. Ez jellemzően nagy keresletet generál a piacokon. A vállalatoknál elindul a Windows 11 bevezetése, egy hagyományosan hároméves csereciklus, amely most egy sokkal nagyobb telepítési bázisról indul, mint ami a COVID során történt."

A Lansweeper által most közzétett adatok - amelyek a becslések szerint 33 millió Windows-eszközön alapulnak - azt mutatják, hogy a hardverek alig több mint 32 százalékát tartaná a Microsoft alkalmatlannak a frissítésre. Ez javulás az egy évvel ezelőtti 42 százalékhoz képest, de aligha ad okot az ünneplésre. Az eszközök lecsérélésének jelentősen fel kell gyorsulnia ahhoz, hogy a Windows 11 meghatározóvá váljon, mire a Windows 10 támogatása megszűnik. A Windows 10 esetében a Microsoft csendben terjesztette ki a frissítéseket a korábbi verziókat használóknak. A magasabb hardverkövetelményekkel a cég most jelentősen megnehezítette magának a dolgot.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások