Újabb rekord az adattárolásban

Újabb rekord az adattárolásban

2001. augusztus 24. 05:19, Péntek
A notebookokat gyártó cégek egyre több olyan számítógépet mutatnak be, amelyek teljesítménye megközelíti a korszerű asztali PC-két. Így mostanra már a kis számítógépeken is lehetőség van komolyabb, multimédiás alkalmazások futtatatására is. Ezek a szoftverek azonban a legtöbb esetben nagy háttérkapacitást igényelnek. A Fujitsu szakemberei éppen ezért fejlesztették ki azt az új technológiát, amelynek segítségével az eddigieknél nagyobb kapacitású merevlemezek lesznek készíthetők.

A Fujitsu a múlt hónapban jelentette be, hogy a jövőben nem folytatja az asztali számítógépekhez készülő, 3,5 colos, IDE interfészes merevlemezek gyártását, ugyanis jobban szeretne összpontosítani a kisebb, 2,5 colos, notebookokhoz készülő winchesterek fejlesztésére és gyártására. Úgy tűnik, hogy a cég jól döntött, hiszen az új technológia segítségével a jövőben akár vezető szerephez is juthat a 2,5 colos merevlemezek piacán.

A Fujitsu által kidolgozott új technológia segítségével egy négyzetinchen 106 gigabit adat tárolható. Vagyis jelentősen hatékonyabb megoldást jelent, mint a Seagate és a Toshiba által nem régen bejelentett 27,5 és 32,6 gigabit/négyzetinches eljárások. A Fujitsu az új technológiáját várhatóan 2002 első vagy második negyedévében kezdi el felhasználni a merevlemezeihez. Ezen meghajtók kapacitása akár a 100 gigabájtot is elérheti majd. Meg kell jegyezni, hogy az IBM már májusban kidolgozott egy hasonló adatsűrűséget biztosító, "pixie dust" nevű technológiát, azonban ez csak 2003-ban fog megjelenni a merevlemezekben.

A Fujitsu új technológiájának lényege, hogy a lemezek két mágneses adattároló rétegből állnak, amelyeket egy vékony, nem mágneses, ruténiumból készült anyaggal választanak el egymástól. Ahhoz azonban, hogy ezeket a lemezeket használni lehessen, új író és olvasó fejeket is ki kellett fejleszteni, amelyek képesek a két réteg kezelésére is.

A Fujitsu természetesen nem hagyta abba a fejlesztéseket, hiszen a kutatók már olyan technológiákon dolgoznak, amelyek segítségével egy négyzetinchen belül 300 gigabit adat is tárolható lesz.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások