Működik a nullagra­vi­tá­ciós műtét

Működik a nullagra­vi­tá­ciós műtét

2006. szeptember 28. 15:31, Csütörtök
Francia orvosok egy csoportja a súlytalanság állapotában végzett el egy műtétet, ezzel demonstrálva hogy jó úton haladnak afelé, hogy a komolyabb orvosi beavatkozások szükség esetén a világűrben is elvégezhetők legyenek.

Az operációra, mely során egy jóindulatú daganatot távolítottak el egy vállalkozó szellemű páciens karjáról, az Airbus különleges A300 Zero-G gépén került sor, ami hullámvasútszerű manővereivel képes szimulálni a nulla gravitációt. A gépnek 31 parabola alakú manővert kellett végrehajtania, hogy biztosítsa a mindössze 11 perces műtéthez szükséges súlytalanságot.

A műtét alatt mind az orvosok, mind a beteg le volt szíjazva egy higiénikus műanyag sátorban. Az operációhoz használt műszereket mágnesekkel látták el, így le lehetett tenni azokat a fém műtőasztalra, anélkül hogy mindenfelé szikék vagy csipeszek repkedtek volna. A páciens Philippe Sanchot volt, egy megszállott bungee-jumper - azaz már hozzászokott a drasztikus gravitációs ingadozásokhoz -, akit még a felszállás előtt elaltattak.


A műtét sikerrel zárult. Első alkalommal végeztek el orvosi beavatkozást emberen a súlytalanság állapotában, korábban csak patkányokkal próbálkoztak hasonló közegben. A sebészek vezetője, Dr. Dominique Martin beszámolója szerint minden rendben, különösebb nehézségek nélkül zajlott. Az orvos csoport semmilyen különösebben új technikát nem vetett be, elmondásuk szerint a mostani kísérlettel csupán azt vizsgálták, végrehajtható lenne-e egy emberi műtét komplikációk nélkül a világűrben. A kísérletek persze ezzel nem értek véget, következő lépésként egy földi intézetből irányított robottal fognak dolgozni, erre elvileg egy éven belül sor is kerülhet.

A kísérleteket gondos kutatómunka előzte meg, a dolog célja a hosszú távú űrrepülések során fellépő orvosi problémák kezelése. A Nemzetközi Űrállomásról könnyedén vissza lehet juttatni a beavatkozásra szoruló űrhajósokat, azonban egy bolygóközi küldetésnél - mint ami a több nemzet által is tervezett Mars-utazás lenne - azonban már nem pusztán 400 kilométeres távolságról beszélünk. A Föld gravitációjából kikerülve napokig tartana visszafordítani az űrhajót, ami egyben a küldetés végét is jelentené, ezért kizárólag a távvezérelt orvosi vizsgálatok, szükség esetén műtétek jöhetnek szóba. Ugyanez a távolról történő beavatkozási technika, mely műholdak segítségével köti össze az orvost és a beteget, jó szolgálatot tenne a katasztrófa sújtotta vagy egy több fős orvosi team számára nehezen megközelíthető helyeken elvégzendő műtét esetében is.

A szerdai műveletet a NASA űrgyógyászati specialistái is nyomon követték. Az amerikai űrügynökség még soha nem próbálkozott embereken műtéti beavatkozást végrehajtani súlytalanság állapotában.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások