Új külsővel kísérletezik a Firefox

Új külsővel kísérletezik a Firefox

2009. július 21. 11:29, Kedd
A Firefox 3.5 megjelenése után már dolgoznak is a következő állomáson, amelynek részeként némileg megújuló kezelőfelületet kapunk majd - az első koncepciókat a Mozilla megosztotta az érdeklődőkkel.

Az elsősorban a Windows 7 operációs rendszer méltó fogadására szánt új kezelőfelület első vázlatait a Mozilla Wiki oldalán tekinthetjük meg, ahol rögtön vastagbetűs felhívás tájékoztat arról, hogy ezen alkotások még semmiképpen nem tekinthetők véglegesnek. Arra azonban nyilván jók, hogy megismerjük a fejlesztők által bejárni kívánt utat, amely mintha a Google Chrome böngészőhöz vinné közelebb őket.

Nem véletlen, hogy rögtön a hasonlóságot emeljük ki, hiszen a vázlatok alapján jónéhány elem került át a keresőcég szintén ingyenes fejlesztéséből. Erre emlékeztetnek a meglehetősen kicsire sikeredett kezelőgombok a bal felső és jobb felső sarokban, utóbbi esetében pedig ugyanúgy mindössze kettő funkciót találunk meg, csakúgy mint a Chrome felületén. Az egyetlen jelentős eltérés, hogy a megnyitott böngészőfülek listája továbbra is a címsor, valamint a beépített keresőmező alatt kapott helyet - a jelek szerint a Mozilla illetékesei még mindig nem tudtak megbarátkozni a gondolattal, hogy a füleket az ablak tetején helyezzék el.

Az Aero használata esetén természetesen itt is megkapjuk az valamennyire átlátszó, glossy felületet, a Page gombot ezúttal a fülek listája elé szorították be, a lehető legközelebb helyezve egymáshoz a kettőt, a Kedvencek gombot pedig a jobb oldalon találjuk meg, közvetlenül az Eszközök mellett - a könyvjelzőként elmentett oldalak sávja alapesetben ezúttal nem jelenik meg, ezt először engedélyeznünk kell a beállítások között.

A kezelőfelületet természetesen XP-re is felkészítik, ebben az esetben a hagyományos, egyáltalán nem átlátszó felületet (Luna/Silver/Olive/Royale sémákkal) kapjuk meg, ahogy eddig is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások