A Linux már megnyerte a háborút?

A Linux már megnyerte a háborút?

2011. április 8. 19:57, Péntek
Két évtizede küzd egymással a Microsoft és a Linux közösség. Jim Zemlin, a Linux Foundation első embere meglehetősen érdekes kijelentéseket tett a NetWorkWorld magazinnak.

A vezető szerint a Microsoft és a Linux közösség között immár két évtizede zajló harcot sikerült a saját javukra eldönteni. Zemlin véleményét arra alapozza, hogy az asztali számítógépek területének kivételével szinte minden piaci szegmensben sikerült a Linuxnak megelőznie a nagy riválisát. Függetlenül attól, hogy szerverekről, szuperszámítógépekről, vagy éppen mobil eszközökről van szó a Linux áll jobban. "Úgy gondolom, hogy a Microsofttal már nem kell az eddigi mértékben foglalkoznunk. Egykor nagy riválisaink voltak, de most már ez olyan ez, mintha egy kölyökkel viaskodnánk" - jelentette ki a Linux Foundation ügyvezető igazgatója.


Jim Zemlin

Zemlin további érvekkel támasztotta alá a véleményét. Kiemelte, hogy a Microsoft részvényeinek árfolyama évek óta stagnál, miközben például a Red Hat folyamatosan egyre nagyobb nyereségről számolhat be. Emellett a globális részvénykereskedelem 70 százaléka is már Linux-alapú rendszereken zajlik. "Az egykor egy finnországi diák projektjeként indult rendszer hajtja ma már az internet nagy részét, függetlenül attól, hogy a Facebookról, a Google-ról vagy az Amazonról van szó" - szögezte le.

A Linux Foundation vezetője ezután arra tért ki, hogy a Linux gyakorlatilag a szórakoztató-elektronikai piac összes szegmensében megtalálható, és a világ 500 leggyorsabb szuperszámítógépének a 90 százalékán Linux fut. Az operációs rendszer megtalálható a Sony tévéiben és videókameráiban, az Amazon Kindle könyvolvasóban, és a Google Androidja révén a hordozható eszközök széles skáláján. "A Linux szinte majdnem minden számítástechnikai kategóriában meghatározó, az egyedüli kivételt az asztali számítógépek piaca jelenti. Ez ugyan néhány ember számára nem kielégítő, de azt is szem előtt kell tartani, hogy ennek a területnek a jelentősége folyamatosan csökken" - zárta szavait Jim Zemlin.


A Linux már évek óta egyeduralkodó a szuperszámítógépes szegmensben

A Microsoft egyik fejlesztője 2009 augusztusában nevezte meg először a különböző Linux disztribúciókat a Windows operációs rendszerek közvetlen riválisaként, amelyek versenyre kelhetnek a konszern szoftvereivel az asztali számítógépes szegmensben. A Windowsok elterjedtsége márciusban csökkent először 90 százalék alá, a Linux piaci részesedése azonban csak 0,92 százalék. A Macintosh mellett már az iOS és a Java ME is megelőzi.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások