Mobil piac - beköszönt az aranykor?

Mobil piac - beköszönt az aranykor?

2011. augusztus 23. 13:16, Kedd
Az ARM brit cég mobil eszközökért felelős alelnöke a Hot Chips Konferencián mondott beszédében kiemelte, hogy eljöhet a mobil piacon az aranykor, de ugyanakkor a gyártóknak számos problémával kell szembenézniük.

Simon Segars, az ARM alelnöke 1990-ben került a céghez, ő volt a tizenhatodik alkalmazott. Segars kijelentette: a rendszerfejlesztők számára a mostani korszak minden eddiginél gyümölcsözőbb, folyamatosan nő a mobil internethozzáférések száma. Emellett azonban vannak különböző akadályok is, ezek közül a leglényegesebb, hogy még nincsenek meg a jövőbeli termékek kifejlesztéséhez szükséges alapvető technológiák.

A szakember szerint a helyzetet súlyosbítja, hogy túl alacsony a gyártási kapacitás és a hiányzó befektetések miatt alkatrész-ellátási nehézségek alakulhatnak ki. Mindez nem csak a termelési volument érinti, hanem a technológiák továbbfejlesztését is. A félvezetőipar már egy évtizede foglalkozik az EUV technológiával és annak tökéletesítésével, de még túl sok részlet tisztázatlan. Különösen igaz ez a költségekre. Egy chipgyártó üzem akkor működik gazdaságosan, ha 200-300 ostyát készít óránként de az EUV-gyárak jelenleg óránként mindössze 5 ostyát tudnak készíteni.


Segars szerint az ipar mellett a chiptervezőknek is komoly problémákkal kell szembenézniük. A GPRS- és az UMTS eszközök megjelenése óta a modemek egyre bonyolultabbak és ez a jövőben csak még inkább igaz lesz, különösen az LTE-t támogató termékek megjelenésével. Ide vehetők az energiaellátás problémái. Az akkumulátorok teljesítménye évente átlagosan csak 11 százalékkal nő, ez pedig túl kevés ahhoz, hogy kiegyenlítse a chipek energiaéhségéből adódó fogyasztási különbözetet. Éppen ezért van szükség új anyagokra és kémiai eljárásokra.

A jelenlegi akkumulátoroknál kétszer nagyobb kapacitású modellek megjelenésével az okostelefonok körülbelül 2 éven belül olyan szupertelefonokká válhatnak, amelyek feleslegessé tehetik akár a notebookokat is. A 28 nanométeres gyártási eljárással készülő többmagos processzorok és integrált grafikai egységek ezeket a készülékeket elsődleges internetezős és médiatartalmakat lejátszó számítógépekké tehetik. A 12 megapixeles integrált kamerák, az 1080p-s felbontású videofunkciók, a nagy felbontású videók eltárolásának képessége mind alkalmassá teheti ezeket az eszközöket arra, hogy kiváltsák a számítógépeket, a beltéri egységeket, a játékkonzolokat és a televíziókat.

Évente 280 millió szupertelefon készülhet majd, amelyek mennyisége 3 éven belül elérheti a PC-piac nagyságát. Ebben a folyamatban kulcsszerep juthat az Androidnak és az Android Marketnek. Továbbá meghatározó funkció lehet a HTML5- és a Flash Player 10 kompatibilitás, illetve az OpenGl által támogatott 3D-s kezelőfelületek használata. Segars úgy vélte, hogy a folyamat körülbelül két éven belül lezajlik majd és 2015-ben megjelenhetnek azok az univerzális gépek, amelyek a SoC-chipekre fognak épülni. Sok különböző hardverváltozat valósulhat majd meg, de ugyanígy fontos lesz a szoftveres háttér biztosítása is. A számos megoldandó probléma ellenére azonban valóban beköszönthet a mobil piac aranykora.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások