Tim Cook, az Apple új vezetője

Tim Cook, az Apple új vezetője

2011. augusztus 26. 10:33, Péntek
Akik ismerik, azok szerint Tim Cook, aki átveszi az Apple irányítását a vezérigazgatói székből végleg távozó Steve Jobstól, képes lesz a csúcson tartani a vállalatot. Nem "látnok", mint a számítástechnikai gurunak tartott Jobs, de fenn tudja tartani a cég innovatív szellemét.

A szakértőktől kezdve a tőzsdei befektetőkig mindenki azt találgatja tegnap óta, hogy túléli-e az Apple a céget a kilencvenes évek végén a sírból visszarántó, majd a számítástechnika, a távközlés és a szórakoztatóelektronika egyik ikonjává tevő Steve Jobs vezérigazgató távozását, aki a szerdai tőzsdezárás után jelentette be döntését.(Elnökként viszont továbbra is a cégnél marad.) Az álláspontok szélsőségesek: van, aki szerint a vállalat egyet jelent a látnoknak tartott Jobsszal, mások úgy vélik, hogy az Apple rajongótáborán kívül a vevők nem ismerik annyira, hogy egyenlőségjelet tegyenek közé és a cég közé.

Jobs alaptulajdonsága, hogy makacsul törekszik a tökéletes eredmény elérésére, hegyeket képes megmozgatni céljai elérése érdekében. Ez különbözteti meg bárki mástól − nyilatkozta a Bloombergnek Gadi Amit, egy San Franciscó-i ipari tervező cég vezetője. A helyét átvevő Tim Cook - aki 13 éve dolgozik az Apple-nél, ahol számos vezetői posztot betöltött, és az elmúlt tíz évben Jobs hosszú betegszabadságai alatt irányította a vállalatot - egyelőre nem mutatott fel olyan karizmatikus képességeket, mint ő. Kérdés, hogy meg tudja-e mozgatni a vállalat 50 ezer alkalmazottját úgy, ahogy elődje tette.


Tim Cook és Jobs

Ez az, ami a piacokat aggasztja. Ahogy David Bradford, a Stanford University menedzsmentátalakításokkal foglalkozó professzora fogalmaz: amikor egy "hős" irányít egy céget, akkor a döntéshozatal felfelé törekszik a vezetési hierarchiában. Cook azonban nem játszott alárendelt szerepet az Apple vezetésében, hanem motorja volt a cég gyökeres megújításának. Peter Sorrention, az Apple egyik befektetője, a Huntington Asset Advisors portfóliómenedzsere szerint Cookot ugyan nem fogják félistenként tisztelni kollégái, de közelebb kerülhetnek hozzá, mint elődjéhez.

Jobs élete legjobb igazolásának tartja Cook megszerzését, legalábbis ezt mondta Rick Devine fejvadásznak, aki 1998-ban bemutatta egymásnak a két menedzsert. Jobs a Business Weeknek 2000-ben adott interjújában arról számolt be, hogy kilenc hónapot szánt a megfelelő cégvezető megtalálására. Ez volt Tim Cook, akivel megérkezése után gyakorlatilag újraalkották a PC-gyártás és -értékesítés teljes logisztikai rendszerét. Cook irányításával formálták át a beszállítói láncot − például Ázsiába telepítették a gyártást − és betörtek olyan új piacokra, mint Kína.

John Connors befektetési bankár arra hívja fel a kétkedők figyelmét, hogy olyan óriások, mint a Nike, a világ legnagyobb sportruházatgyártója vagy a számítástechnika nagy öregje, az IBM túlélték legendás vezetőik távozását. Szerinte az Apple-nek is megvan erre az esélye Tim Cook és az évek alatt összekovácsolódott vezetői csapat irányítása alatt. Mindenesetre a kezdeti pánik után a részvény 1,8 százalékos mínuszban nyitott, igaz, az emelkedő amerikai részvénypiacon.

Az Apple új vezetőjének válaszolnia kell arra a kihívásra, hogy a Google Android operációs rendszere vált a világ legnépszerűbb okostelefonokban használatos alapszoftverévé, és a cég felvásárolta a Motorola Mobilityt, amivel betör a készülékgyártásba is. Emellett a részvényesek egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a menedzsmentre a vállalat 75 milliárd dolláros készpénztartalékának szétosztása érdekében osztalékfizetés vagy részvény-visszavásárlás formájában.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások