Lebegő platformokat használna a The Pirate Bay

Lebegő platformokat használna a The Pirate Bay

2012. március 19. 23:21, Hétfő
A torrentoldal üzemeltetői új környezetbe menekülnének a hatóság elől: a Föld légkörébe. A legújabb elképzelés lényege, hogy a The Pirate Bay (TPB) szervereit robotrepülőgépeken helyeznék el.

Nem mindennapi ötlettel rukkoltak elő a TPB vezetői: bejelentették az úgynevezett Low Orbit Server Stations (LOSS) projekt elindítását. A LOSS célja, hogy olyan robotrepülőgépeket bocsássanak fel, amelyek a fedélzetükön szervereket hordoznának és így biztosítanák az oldal működését.

A The Pirate Bay működtetői szerint a GPS-irányítású drónok, az olcsó, de nagy hatótávolságú rádiós felszerelések és olyan miniatűr számítógépek, mint a Raspberry Pi megjelenése lehetővé teszi, hogy egy olyan kísérletbe fogjanak, amelynek keretében kis robotrepülőgépeket indítanak útnak. Ezek néhány kilométeres magasságban fognak lebegni. Ez lenne az előzetes szakasza a szerverállomások Föld körüli pályára állításának. Minderre azért van szükség, mert a hatóságok egyre többször támadják az oldalt, így viszont csak úgy lehetne leállítani a szolgáltatást, ha az adott államok lelőnék a robotrepülőgépeket. A szerverállomásokat legfeljebb 50 kilométeres magasságban helyeznék el, a hálózat adatátviteli sebessége elérné a másodpercenkénti 100 megabitet.


"Mindenki tudja, hogy micsoda a The Pirate Bay. Hamarosan azonban mindenkinek majd azt a kérdést kell feltennie magának, hogy hol van a TPB" - közölte a TPB szóvivője, egyúttal megerősítette, hogy nagyon is komolyan gondolják az elképzelést.

Ugyanakkor a terv megvalósítása több akadályba ütközne. "Az űr hivatalosan 100 kilométeres magasságban kezdődik és a nemzetközi jog vonatkozik rá. A 100 kilométeres magasság alatt azoknak az országoknak a jogszabályai érvényesek, amelyek felett a légi jármű éppen repül" - hangsúlyozta Andreas Schütz, a Német Repülési és Űrhajózási Központ szóvivője. Schütz szerint ezenkívül gondokat okozna a hálózat kiépítése és a lefedettség biztosítása is. Ha a TPB rendelkezne is a szerverek működtetéséhez szükséges technológiával, még akkor is szembe kellene néznie a jogi procedúrákkal. Az űrben ugyanis a jelenleg hatályos jogszabályok alapján kizárólag békés célú műveleteket lehet végezni. Kérdéses, hogy a kalózszerver működtetése ilyen műveletnek minősülne-e. De még ekkor is megtörténhetne, hogy egy ország lelövi a robotrepülőgépeket, az ezt követő eljárás végső sikere pedig szintén megjósolhatatlan.

A torrentoldalt 2010 júliusában tiltották ki Hollandiából, majd 2011 októberében vált ismertté, hogy Belgiumban is elérhetetlen lesz, de nem különb a helyzet Dániában sem. Az idén februárban lett jogerős a platform alapítói elleni ítélet, így mind a hárman börtönbe kerülhetnek és jelentős kártérítést kell fizetniük. Emellett kiderült, hogy Nagy-Britanniában is megvalósulhat a The Pirate Bay blokádja.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások