Facebook-dzseki mentőegységeknek

Facebook-dzseki mentőegységeknek

2012. szeptember 19. 18:04, Szerda
Skandináv kutatók olyan dzsekit fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi a közösségi portálon keresztüli kommunikációt és amely kifejezetten a mentőegységek tagjainak készült.

A kutató- és mentőegységek számára az egyik legfontosabb dolog, hogy bármikor és bármilyen helyzetben tudjanak kommunikálni. Mindehhez eddig szükség volt adóvevő készülékekre és okostelefonokra, azonban egy új dzseki segítségével a mentésben részt vevők a jövőben már úgy kommunikálhatnak a külvilággal és egymással, hogy nem kell használniuk a mobiljaikat. "A mentőcsapatoknak a jelenleginél sokkal egyszerűbb kezelőfelülettel rendelkező eszközökre van szükségük. Ez áll a dzseki kifejlesztésének a hátterében" - jelentette ki Babak Farshchian, a SINTEF szervezet munkatársa.


A kutatók úgy vélik, hogy a mobiltelefonok rendkívül praktikus kommunikációs eszközök, azonban a mentőegységeket inkább hátráltatják, mint segítik. Az egyik probléma, hogy a kijelzőjük túlzottan nagy méretű, de még ennél is nagyobb gond, hogy a készülékek használatához általában egy, de gyakran mind a kettő kézre szükség van. Emellett például a tűzoltóknak gyorsan bevetésre kész állapotban kell lenniük, így magától értetődőnek tűnt az ötlet, hogy egy dzsekit kell átalakítani kommunikációs eszközzé.

A különleges ruha kialakításában a Norvég Műszaki és Természettudományi Egyetem hallgatói is segítettek. A prototípus egyik karjába beépítettek egy kijelzőt, ami a beérkező üzeneteket jeleníti meg, míg a gallérba egy vibrációs jelzőt szereltek be. Az utóbbi akkor lép működésbe, ha új üzenet érkezik, így a tűzoltónak vagy speciális mentőnek csak ilyenkor kell a képernyőre néznie. A dzsekibe integráltak még egy mikrofont is, hogy az illető bármikor kommunikálhasson a társaival, illetve a külvilággal.


"A közösségi médiatechnológiák alkalmazásával lehetővé tehetjük a kommunikációt a mentésben részt vevő különböző csoportok számára" - nyilatkozta Farshchian. A SINTEF munkatársa szerint azonban a megoldásban komoly lehetőségek rejlenek, hiszen a vakoknak is hasznos lehet egy olyan dzseki, amely felolvassa a beérkező üzeneteket, s lehetővé teszi az ezekre való válaszolást.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások