A Raspberry Pi sikere a fejlesztőket is meglepte

A Raspberry Pi sikere a fejlesztőket is meglepte

2013. január 23. 07:22, Szerda
A miniatűr számítógépről 2011 májusában közölte az első videót a BBC, és néhány hónappal később már világossá vált, hogy az eszközből a tervezettnél jóval többet adhatnak el.

Először 10 000 darabra növelték a legyártandó mennyiséget, majd tavaly februárban már az első értékesítési napon ennek a tízszeresére érkezett megrendelés. A fejlesztők - érthetően - teljesen megdöbbentek, a kiszállítás akadozott. A Raspberry Pi sikere pedig töretlen, eddig több mint 700 000 darabot értékesítettek belőle. A projekt célja az volt, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését a számítógépek és a programozás iránt, ezért a miniatűr számítógépeket elsősorban az iskoláknak ajánlották. A hír azonban futótűzként terjedt el, s végül már nem csak a diákok érdeklődtek az új termék iránt.

"A start előtt egy héttel elvittük az eszközt az egyik iskolába és a gyerekek megőrültek érte. Persze az is szívbemarkoló lett volna, ha semmilyen érdeklődést nem mutattak volna. A gyerekek azért kezdenek el programozni, mert ezáltal uralmuk alá hajthatják egy gép működését, ez annak az érzésnek a hatalma, amikor egy számítógépet rávehetünk arra, hogy egy bizonyos dolgot csináljon" - emlékezett vissza a kezdetekre Eben Upton, a Raspberry Pi alapítvány társalapítója.


Az aprócska teljes értékű számítógéphez külső cégek gyártanak házakat, hobbiprogramozók kisautókba rakják vagy tucatjával hálózatba kötik

A készülékre idővel egyre több társaság figyelt fel. A szállításokat végző Premier Farnell vállalathoz folyamatosan futnak be a céges megrendelések. Upton elmondta, hogy már tervezik a második generációs modellt, de az aligha idén fog megjelenni. A fő cél most az, hogy növeljék a Raspberry Pi teljesítményét és ezt szoftveres javításokkal érhetik el elsősorban. Tovább kell optimalizálni a futtatható programokat és a Raspbian Linuxból minden felesleges funkciót eltávolítanak azért, hogy az operációs rendszer minél egyszerűbben kezelhető legyen.

Az olcsó miniatűr számítógépről az első adatok 2011 májusában váltak ismertté és a terméket tavaly márciusban lehetett először megrendelni. 2012 szeptemberében eldőlt az is, hogy a jövőben a Sony walesi üzemében készül a Raspberry Pi, amely decemberben saját alkalmazásboltot is kapott.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások