Egyre kevésbé innovatív az Apple

Egyre kevésbé innovatív az Apple

2019. február 25. 09:52, Hétfő
Komoly visszaesést könyvelhetett el az innováció területén a tengerentúli óriáscég.

A Fast Company nyilvánosságra hozta a világ 50 leginnovatívabb társaságainak a listáját. Az Apple egykor az első volt ebben az összeállításban, most már csak a 17. helyet szerezte meg. A Fast Company nem az adott esztendőben benyújtott szabadalmak számát vagy más dolgokat vesz figyelembe, hanem 40 újságíró és riporter szubjektív értékeléseit.

A kaliforniai társaság tavaly még elnyerte a "világ leginnovatívabb vállalata 2017" kitüntető címet, míg 2018 leginnovatívabb vállalkozása már a Meituan Dianping nevű kínai szolgáltató volt. A Meituan Dianping oldalain a felhasználók többek között ételeket, szállodai helyeket és mozijegyeket rendelhetnek meg és értékelhetnek. A kínai cég úgy írható le a legjobban, mint a Groupon (egy kuponos cég) és a Yelp (étteremértékelő oldal) ötvözete. A szolgáltatást jelenleg 2800 városban több mint 350 millióan használják, s tavaly 27,7 milliárd tranzakciót bonyolítottak le a segítségével. Ez másodpercenként 1783 tranzakciónak felel meg. Egy átlagos Meituan Dianping-ügyfél hetente háromszor használja a platformot.

A második leginnovatívabb társaság a Grab lett, amely egy szingapúri székhelyű Uber-konkurens és a legnagyobb vetélytársát tavaly kiszorította Ázsiából. A Grab néhány hónappal később kibővítette az ajánlatait ételszállításokkal, utazási foglalásokkal és pénzügyi szolgáltatásokkal. A cél az, hogy a platformot az idén egészségügyi technológiákkal bővítsék ki.

A mesterséges intelligencia területén az nVidia a leginnovatívabb, míg a fogyasztói elektronika kategóriában az Apple. Az utóbbi területen a harmadik a Google lett, a negyedik a Microsoft, a hetedik a Corning, a nyolcadik pedig a Dell. A film és tévé kategóriában a Netflix az ötödik leginnovatívabb, míg a robotikában a DJI a negyedik. A biztonság területén a Mozilla a harmadik leginnovatívabb. A szállításban a Grab diadalmaskodott, a második a Waze lett. A videók területén a Twitch nyert, a Hulu a második helyet szerezte meg, a Vimeo a negyediket, a Roku pedig a tizediket. A virtuális és a kiterjesztett valóság kategóriában a Snap lett a leginnovatívabb, az Adobe a második, a HTC Vive a harmadik.

Az Apple kapcsán már 2016-ban számos kritika elhangzott, többek között az, hogy az iPhone 7 dizájnja kevésbé inspiráló lett és elhangzottak olyan kritikák is, hogy a mai Apple - a Steve Jobs-korszakhoz képest - egyre unalmasabb és kevésbé kreatív. A helyzet Jobs halálával változott meg, Tim Cook ugyanis tudatosan választott más utat és azt vallotta, hogy lehet, hogy unalmasabbak, de pontosan tudják, hogy mit tesznek és azt is, hogy azzal sikeresek. 2017 áprilisában Thomas Ricker, a The Verge munkatársa összefoglalta az Apple készülékeivel kapcsolatos érdekes vagy furcsa döntéseket a közelmúltból. A szerkesztő kétségbe vonta, hogy a társaság a termékek dizájnja tekintetében képes még új dolgokra.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások