Az Apple Pay-t vizsgálja az EU

Az Apple Pay-t vizsgálja az EU

2019. november 5. 09:28, Kedd
A kaliforniai konszern megsérthette az európai uniós kartelljogot.

A Reuters azt írta, hogy az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple Pay ügyében, mert a gyanúja alapján az amerikai társaság arra vette rá az internetes kereskedőket, hogy az ő megoldását részesítsék előnyben más hasonló ajánlatokkal szemben. Mindez illegális beavatkozást jelenthet az európai fizetési szolgáltatási piacon.

A portál az illetékes európai uniós hatóságok egyik dokumentumára hivatkozott és megjegyezte, hogy az Európai Bizottságnak olyan információk jutottak a birtokába, amelyek arról szólnak, hogy az Apple bizonyos alkalmazások és oldalak online fizetéseit korlátozta. A testület egy kérdőívet küldött ki még augusztusban az online kereskedőknek és arra kíváncsi, hogy szerződés kötelezi-e őket arra, hogy bizonyos online fizetési módszereket aktiváljanak és hogy van-e olyan kötelezettségük, amelynek értelmében az Apple Pay-t kell a honlapjaikba és a szoftvereikbe integrálniuk. Az Európai Unió szakemberei azt is tudni akarják, hogy az Apple a kereskedők ellenállása esetén visszautasította-e a programjaikat arra hivatkozva, hogy azok nem kompatibilisek a fizetési megoldásával.

Az Európai Bizottság megerősítette, hogy valóban folyamatban van egy vizsgálat. A testület közölte, hogy figyelemmel kíséri a mobil fizetési szolgáltatások fejlődését és a szektorban aktív vállalatok magatartását is.

Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa már tavaly decemberben azt nyilatkozta, hogy nem adnak ki figyelmeztetést az Apple fizetési platformjának használatával kapcsolatban, mert amikor a közelmúltban megvizsgálták a szolgáltatást, akkor nem találtak olyan bizonyítékokat, amelyek szükségessé tették volna egy eljárás elindítását. Mindez ugyanakkor nem zárja ki azt, hogy a jövőben nem kerül majd sor egy ilyen lépésre. Az Apple mellett az Amazon és a Google ilyen jellegű tevékenységét is folyamatosan figyelemmel kísérik. Október közepén a Quartz számolt be arról, hogy bizonyos termékein az Apple akadályozza a vetélytársai alkalmazásainak a működését, a külső mobilfizetési szoftverek ugyanis nem férhetnek hozzá a Near Field Communication (NFC) technológiához. Az óriáscég így biztosítja, hogy a felhasználók a saját megoldását részesítsék előnyben.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások