Open Source a DivX

Open Source a DivX

2001. január 17. 22:20, Szerda
[ZDNET] A hackerek videó-tömörítő technológiája nyílt forráskódú lesz. A DivX létrehozói úgy döntöttek, hogy közreadják a technológia forráskódját, így az más fejlesztők számára is hozzáférhetővé válik. Az elemzők szerint a DivX hasonló forradalmat idézhet elő az Internetes videózás terén, mint annak idején az MP3 az Internetes zene terén.

A DivX megjelenése után gyorsan elterjedt és nagy népszerűségre tett szert underground körökben, hiszen a technológia lehetővé teszi, hogy kitűnő minőségű filmfájlokat továbbítsunk online. A DivX készítőit ugyan még nem perelte be a filmipar, de a technológia már többször szerepelt olyan ügyekben, ahol kalózokkal folytatott csatát Hollywood.

A technológia megjelenése után a DivX mögött álló programozók rögtön belekezdtek az új verzió kifejlesztésébe, mely a DivX Deux nevet viseli. A DivX Deux természetesen az ígéretek szerint sokkal jobb lesz, mint elődje volt. Az újabb változat ugyan még nem jelent meg, de a projekt valószínűleg előrehaladott állapotban lehet. Valószínűsíthető, hogy a programozók ezért tették hozzáférhetővé a régi változat forráskódját.

"Eljutottunk arra a pontra, ahol nyugodtan átadhatjuk a régi verziót a fejlesztőknek. Az Open DivX segítségével szeretnénk elérni, hogy a technológiát több platformon és eszközön is használni lehessen." - nyilatkozta Joe Bezdek.

A DivX a filmek MP3 technológiája. Maga a DivX nem teszi lehetővé, hogy a hackerek kijátszák a DVD védelmi rendszerét, de az erre a célra kifejlesztett programokkal együtt használva a DivX-et, teljes filmeket viszonylag gyorsan tömöríthetünk be. A mindössze 1 CD lemezt elfoglaló DivX filmek minősége legalább olyan jó vagy jobb, mint a VHS-é.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások