Jönnek az új olcsó Radeon-kártyák

Jönnek az új olcsó Radeon-kártyák

2021. november 24. 23:11, Szerda
Az Intel eközben friss noteszgépes chipjeit szállítja ki, így szépen bővül a kínálat.

Az AMD termékei kapcsán legutóbb a Ryzen 7000 várható hardveres jellemzőiről írtunk, ahogy az érdekes részletek egyre-másra érkeznek be a külsős szivárogtatók jóvoltából. A napokban azt tudtuk meg, hogy a cég a belépő szintű asztali és noteszgépes grafikus vezérlőkkel, az Intel pedig saját friss noteszgépes chipjeivel készül.

A grafikus kártyák által használt meghajtó egyes sorai már további típusokat sorolnak fel, amelyeket korábban a hivatalos csatornákon keresztül még nem láthattunk. A noteszgépes vonalon a Radeon RX 6500M, az RX 6300M, valamint a Radeon PRO W6500M és PRO W6300M tűnik fel, viszont a hardveres jellemzőkről még semmit nem tudunk meg, bár a korábbi információk alapján ezen változatok mind az olcsónak szánt Navi 24 GPU-ra épülnek. Az asztali vonalon eközben két új jövevény van érkezőben, ezekről pedig egy másik forrás azt állítja, hogy ugyanezen fejlesztés némileg módosított változatait ismerhetjük majd meg, a Radeon RX 6500 XT és a Radeon RX 6400 ugyanis sokban hasonlítanak egymásra.

Előbbi a jelek szerint a grafikus vezérlő teljes erejére támaszkodhat majd, ami összesen 8 Work Group Processor (WGP), vagyis 1024 shader mag jelenlétét valószínűsíti, 4 GB GDDR6-memória, valamint egy 64 bites memóriabusz mellett, ami a sávszélesség terén 112 GBps-ot jelentene. A kártya csak sztenderd csatlakozót igényel, így a fogyasztás valahol 75 watt felett lenne, legalábbis a jelenleg elérhető információk alapján. A másik példány, a 6400, eközben már csak 2 WGP-t és 768 shader magot tartalmazna, míg a memória mérete és a busz szélessége változatlan maradna. Az órajelből némileg lefaragnának, ezzel a fogyasztás 75 watt alá mérséklődne, vagyis már külön csatlakozóra sem lenne szükség az étvágy kielégítéséhez. A fenti típusok a jövő év elején rajtolnának el, nyilván jóval kedvezőbb árakon.

Az Intel eközben arról számolt be, hogy már szállítják a különböző OEM-gyártóknak a noteszgépekbe szánt Alder Lake-P chipeket, amelyek szintén két változatban jelennek majd meg. Ezek egyike 2 erősebb és 8 gyengébb magot tartalmaz, a másiknál pedig 6-ra növelik az erősebb egységek számát, a hivatalos bemutató azonban csak a januárban esedékes CES alatt jön majd el.

Listázás a fórumban