Már vezetnek az 5G-okostelefonok

Már vezetnek az 5G-okostelefonok

2022. március 21. 22:28, Hétfő
Jól ismert nevek növelik a technológia népszerűségét, viszont jönnek fel az olcsóbb megoldások.

Alig néhány nappal ezelőtt írtunk arról, hogy Európában a Realme nőtt a leggyorsabban, ami némileg meglepő, bár ez egyben szépen illeszkedik a kínai gyártók előrenyomulását mutató trendbe. Most az 5G-okostelefonok terjeszkedéséről olvashatunk egy friss anyagban, eszerint már megtörtént a nagy váltás.

A Counterpoint Research elérhetővé tette friss felmérését, amelyben az elkövetkező néhány év várható fejleményeit is előrejelzik. Ebben egyebek mellett arról olvashatunk, hogy az idei év első hónapjában már megtörtént a nagy váltás, akkor ugyanis világszerte az eladott új okostelefonok már több, mint fele, egészen pontosan 51 százaléka támogatta az 5G-elérést, vagyis kevesebb, mint 3 évre volt szükség a többség megszerzéséhez. A listavezető egyértelműen a kínai piac volt, ezt Nyugat-Európa, valamint Észak-Amerika követte a sorban, a piaci penetráció ugyanis sorrendben 84, 76 és 73 százalék volt.


Kínában már több mint 1,5 millió bázisállomás teszi elérhetővé az új generációt a felhasználók számára, bár azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a rövidebb hullámhossz miatt eleve több ilyen eszközre van szükség a megfelelő lefedettség eléréséhez. További érdekesség, hogy Észak-Amerikában a frissen értékesített 5G-telefonok fele érkezett az Apple-től, vagyis a kései váltás ellenére a cég nagyon jól jött ki ebből, viszont gyors ütemben növekszik az olcsóbb, középkategóriás androidos okostelefonok aránya, a legnépszerűbb modellek ugyanis már a 250 és 400 dollár közötti kategóriából kerültek ki. Latin-Amerikában és Ázsiában eközben a még szerényebb, 150 és 200 dollár közötti tartomány képviselői is 5G-támogatással futnak be, ezek az 5G-eladások 20 százalékát tették ki.

A most közzétett előrejelzés alapján a cég arra számít, hogy 2027-re már 4,4 milliárd 5G-előfizetés lesz használatban, ezzel a 4G LTE első helyét ezen a téren is sikerül majd megkaparintani.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások