Elkészültek a PCIe 6.0-chipek

Elkészültek a PCIe 6.0-chipek

2022. április 18. 23:30, Hétfő
Ismét jelentős gyorsulásra számíthatunk, bár erre egy darabig még nem lesz szükségünk.

A PCI Express családjába tartozó szabványokról, azok véglegesítéséről és fokozatos elterjedéséről időről-időre mi is beszámolunk, nemrég például arról írtunk, hogy egy darabig még nem várhatók a PCIe 5.0-s SSD-meghajtók. Most a következő generáció megjelenéséhez szükséges első chipek elkészültét jelentették be, amely az első lépések egyikét jelenti a gyakorlati alkalmazás terén.

A Renesas tette közzé a napokban saját hivatalos közleményét, amelyben a PCIe 6.0 előírásainak megfelelő chipek elkészültéről, azok közeljövőben várható felhasználásáról írnak. A következő generációs szabvány ismét megduplázza az adatrátát, ez már 64 GT/s-ra ugrik, mégpedig alacsonyabb késleltetéssel és a FEC (forward error correction) támogatásával. Ezzel a 4 sávos interfészek esetében 64 GBps-ra emelkedik a kétirányú átviteli sebesség, miközben a 16 sávos példányoknál már 256 GBps lesz a plafon, bár egyelőre mindössze arról van szó, hogy a cég által elkészített chipekkel hamarosan megvalósulhat az ezt támogató alaplapok és eszközök kialakítása és sorozatgyártása.

A visszafelé való kompatibilitással ezúttal sem lesznek gondok, viszont mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a hatalmas átviteli sebességre a felhasználóknak szánt grafikus kártyáknál vagy SSD-meghajtóknál még jó darabig nem igazán lesz szükség. Az első ilyen megoldások a sebesség növelése terén mindig kielégíthetetlen igényű adatközpontokban találnak majd otthonra, vagyis az első körben a következő generációs szerverplatformok kialakítása és azok véglegesítése valósulhat meg, az új alaplapok, gyorsítók, hálózati kártyák és SSD-k piacra dobásával.

Az illetékesek maguk is az adatközpontokat nevezték meg elsődleges célközönségként, a felhasználói megoldások ezt követik majd a sorban, valószínűleg évekkel később.

Listázás a fórumban