Megvannak az amerikai hadsereg új fegyverei

Megvannak az amerikai hadsereg új fegyverei

2022. április 29. 11:07, Péntek
Kiválasztották a nyertest, jöhetnek az új gépkarabélyok és golyószórók.

Nem is olyan rég számoltunk be arról, hogy a hírek alapján indul az új amerikai fegyverek beszerzése, az akkor közzétett anyagban azonban nem jelölték meg a beszállítót, vagyis nem tudtuk, hogy melyik partner jóvoltából érkezhetnek meg az új fegyverek. Most ez is kiderült, így szinte minden részlet ismertté vált.

A Next Generation Squad Weapon program keretében a friss jelentés alapján a Sig Sauer nyerte el a pályázatot, így ők összesen három eltérő típus szállításának feladatát vállalják magukra, hiszen 2017-ben a Beretta M9 leváltására kiírt tenderen is ők futottak be győztesként (akkor az M17 és M18 típusokkal). A mostani anyagban arról olvashatunk, hogy ugyanezen cég felelős az M4 gépkarabélyok, valamint az M249 Squad Automatic Weapon (golyószóró) leváltásáért, amire az első körben csak részlegesen kerül sor, hiszen számos egység megtartja majd az eddig használt fegyvereket.

Érdekesség, hogy a két változatban beérkező fejlesztés az űrméret tekintetében egyfajta átmenetet képez, hiszen a 6,8 mm-es lőszerrel az újabb orosz és kínai fejlesztésekre igyekeznek reagálni, hogy nagyobb veszélyt jelentsenek a komoly védelemmel ellátott ellenséges katonákra. A 10 évre szóló szerződés első körében 20,4 millió dollárban szállítanak majd le ilyen fegyvereket, amelyek a további eszközök és kiegészítők (így például a szintén 10 évre szóló, összesen 2,7 milliárd dollárra rúgó szerződés keretében leszállított XM157 Fire Control) révén a hatótáv, a pontosság, valamint a tűzerő terén is előrelépést hivatottak nyújtani. A pontos típusjelzés sorrendben XM5 és XM250, ezekről hamarosan elmarad majd az X-jelölés, amint az új típusokat átveszik az erre kijelölt csapatok.

A 27 hónapig tartó tesztelési fázist tehát most a gyakorlati alkalmazás követi, meglátjuk, milyen tapasztalatokról számolnak majd be a katonák.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások