Mexikó és Panama is nyit a kriptovaluták felé

Mexikó és Panama is nyit a kriptovaluták felé

2022. május 5. 22:43, Csütörtök
Úgy látszik, a közép-amerikai régió országai egymással versenyeznek egy gyors, biztonságos és hatékony fizetéseket lehetővé tevő rendszer létrehozásában.

Salvadorban tavaly júniusban jelentette be Nayib Armando Bukele Ortez elnök, hogy a helyi törvényhozás elfogadta azt az előterjesztést, amelynek értelmében minden olyan helyi kereskedő, aki rendelkezik a szükséges műszaki feltételekkel, a jövőben köteles elfogadni a bitcoint. Sőt, a kriptovalutával kiegyenlíthetők lesznek a helyi adók is. Néhány nappal ezelőtt pedig a Közép-Afrikai Köztársaság hivatalos fizetőeszköznek minősítette a bitcoint. Faustin Archange Touadera elnök már alá is írta a kapcsolódó törvényt, amellyel a Közép-Afrikai Köztársaság lett a kontinensen az első állam, amely ilyen módon elfogadja a digitális pénzt.

Hozzájuk csatlakozik most Mexikó: a mexikói kormány ugyan már az év elején bejelentette a digitális központi banki pénz megvalósítását, de a jegybank akkor nem nyilatkozott, viszont most megerősítette a projektet. Victoria Rodríguez Ceja, a Mexikói Központi Bank (BdeM) vezetője a helyi szenátusban bejelentette, hogy az ország új digitális valutáját három éven belül elkészítik, s az a helyi pénzügyi és fizetési rendszert hosszú távon hatékonyabbá teheti. A szakember kifejtette, hogy nagyon összetett kihívásokkal kell szembenézniük, elegendő csak a koronavírus-járványra vagy az orosz-ukrán háborúra gondolni - minderről a La Jornada mexikói napilap írt.

Victoria Rodríguez Ceja elmondta, hogy a cél az, hogy 2024 harmadik negyedévére az inflációt három százalékra mérsékeljék. A Mexikói Központi Bank vezetője az év eleje óta tölti be a pozícióját és a mexikói szenátusban ez volt az első szereplése, amely 4 órán át tartott. A szakember úgy véli, hogy az új digitális központi jegybanki valuta gyors, biztonságos és hatékony fizetéseket tesz majd lehetővé. A digitális mexikói peso ugyanakkor nem fogja kiváltani a fizikai érméket és a bankjegyeket, hanem alternatív eszközt jelent majd, amely a lakosság többségének lehetővé fogja tenni a bankszámlák nyitását.


De Panama sem akar lemaradni: a közép-amerikai állam parlamentje átfogó jogszabályt szavazott meg. A törvény értelmében az adók digitális pénzekben is kifizethetők és a kriptovaluták használhatók a kereskedelemben, valamint a vagyon tárolására. A közép-amerikai országnak egyébként nem túl jó a híre, adóparadicsomként és offshore-üzletek megkötésének helyszíneként emlegetik.

A panamai jogszabály átfogóbb, mint a salvadori, így például nem csupán a virtuális fizetőeszközök tartoznak a hatálya alá, hanem az úgynevezett nem behelyettesíthető érmék (NFT-k) is, amelyek gyakorlatilag digitális eredetigazolások és tulajdoni lapok, amelyekkel bizonyítható egy ingatlan, nemesfém, műtárgy, eszköz, kép, animáció, videó vagy más tárgy eredetisége. Az új jogszabály értelmében ezekkel a kripto-vagyontárgyakat is lehet fizetőeszközökként alkalmazni.

A szakértők úgy vélték, hogy a törvény nem fog javítani Panama megtépázott pénzügyi hírnevén, a kereskedelem továbbra sem lesz átláthatóbb. Az aggályok ellenére Laurentino Cortizo elnök aláírja a jogszabályt, amelyet a helyi parlament ellenszavazat nélkül fogadott el.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások