Központi struktúrára tér át a W3C

Központi struktúrára tér át a W3C

2022. június 29. 23:17, Szerda
A több intézmény nemzetközi együttműködéseként működő szabványügyi testület központi struktúrával egészül ki.

A World Wide Web Consortium (W3C) 2023 januárjában egységes, nonprofit szervezetté alakul át. Eddig a webes technológiákat szabványosító testület több egyetem és kutatószervezet szövetsége volt. Az új központi struktúra révén hatékonyabban fog működni és gyorsabban reagálni a technikai fejleményekre.

Sir Tim Berners-Lee 1994. október elsején kezdeményezte a W3C megalapítását. A bizottság célja az volt, hogy szabványokat tegyen közzé a böngészőgyártók és a weboldalak készítői számára, s így megakadályozza a technológiák széttöredezését a világhálón. Ez utóbbi már öt évvel azután fenyegetett, hogy Berners-Lee kifejlesztette a Hyptertext Markup Language (HTML) nyelvet, és Robert Cailliau-val együtt Genfben, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetben (CERN) elindította a világhálót.

A W3C szabványosítási intézkedései kezdetben elsősorban a Hypertext Transfer Protocolra (HTTP) és az egységes URI-kre (Uniform Resource Identifier, akkor még Universal Resource Identifier) irányultak. Később más webes szabványok is megjelentek, köztük a CSS (Cascading Style Sheets) és a DOM (Document Object Model). A szabványok listája számos témát felölel, többek között a WebAssemblyt, a webes térképezést, a valós idejű kommunikációt, a tárgyak internetét és a hozzáférhető webes technológiákat. Jelenleg 42 munkacsoport foglalkozik különböző témákkal.

A World Wide Web Consortium az MIT keretében jött létre. Európai részről a CERN és az Európai Bizottság támogatta. Most eldőlt, hogy a konzorcium a jövőben központi struktúrára fog építeni. A W3C sajtóközleménye szerint egyértelműek lesznek a felelősségi körök. Az új szervezet középpontjában az irányítás áll; az egységes jelentéstétel és elszámoltathatóság a globális koordináció javítását szolgálja. A tervek szerint azonban ezek a változások csak a külső burkot érintik. Belsőleg a szabványosítási folyamatot fenn kell tartani.

A webfejlesztők és a böngészőgyártók szempontjából a legfontosabb, hogy a szabadalmi politika változatlan marad: A W3C szabadalmai továbbra is jogdíj nélkül lesznek elérhetők és a bizottság továbbra is a W3C folyamatdokumentumában foglaltaknak megfelelően fejleszti az összes szabványt. Minden döntést konszenzussal hoznak majd meg, ahogy eddig is, valamint a W3C tagjai a jövőben is felülvizsgálják a technikai irányt és az ajánlásokat. Műszaki kérdésekben a Műszaki Építészeti Csoport marad a legfőbb hatóság.

Az átszervezésről szóló sajtóközleményben a W3C felsorolta az átállás lépéseit. Először a testület elfogadja az alapszabályt és kérelmezi az új szervezeti státuszát. Ez egy amerikai követelmény a jövedelemadó alól mentesülő nonprofit szervezetekre vonatkozóan. Ezután megválasztják az igazgatótanácsot és végül a személyzetet, a tagsági szerződéseket és a működést átvezetik az új struktúrába.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások