Elveheti a megvett játékokat a Ubisoft

Elveheti a megvett játékokat a Ubisoft

2023. július 24. 14:14, Hétfő
Ha valaki sokáig nem lép be a fiókjába, akkor a Ubisoft egy idő után törli azt, az összes megvett és kifizetett játékkal együtt. Probléma hogy senki sem tudja, milyen gyakran kell bejelentkezni egy fiókba ahhoz, hogy az "aktív" maradjon.

Ha valaki digitális formában vásárolt Ubisoft-játékokat, akkor érdemes figyelnie az emailjeit. Ez egy közösségi médiában terjedő bejegyzésből derült ki, amelyben a Ubisoft figyelmeztette egy felhasználóját. "Észrevettük, hogy Ön nem használja a e-mail címéhez kapcsolódó Ubisoft-fiókját" - állt az e-mailben. "Ideiglenesen felfüggesztettük az Ön inaktív Ubisoft-fiókját, és 30 napon belül véglegesen bezárjuk azt a Felhasználási feltételeinknek megfelelően. Ha szeretné megtartani Ubisoft-fiókját, az alábbi Cancel gombra kattintva visszavonhatja a bezárást."

A Twitteren terjedő bejegyzésre a Ubisoft is reagált, ügyfélszolgálatuk biztosította a játékosokat, hogy ha rákattintanak a linkre, akkor a fiókjuk és a játékaik biztonságban lesznek. "Csak azt akartuk közölni, hogy elkerülheted a fióklezárást, ha 30 napon belül bejelentkezel a fiókodba, és kiválasztod az e-mailben található Cancel Account Closure linket" - magyarázta a támogatói csapat. "Természetesen nem szeretnénk, ha elveszítenéd a játékaidhoz vagy a fiókodhoz való hozzáférést, ezért ha bármilyen nehézséged van a bejelentkezéssel kapcsolatban, akkor kérjük, jelezd nekünk."


A bejegyzés hozzászólásainál azonban többen is jelezték, hogy számukra késő: egyikük azt írta, hogy a fiókjukkal együtt az összes megvásárolt játékuk használhatatlanná vált. Egy másik azt írja: "Nem férhetek hozzá a fiókomhoz tartozó e-mail címhez, mert az az e-mail szolgáltatás megszűnt, és nem tudom megváltoztatni, mert nincs hozzáférésem a fiókhoz. Abszolút vicc." A Ubisoft mindkét játékost felkérte, hogy lépjenek velük kapcsolatba, hogy segítséget kapjanak a fiókjuk helyreállításához.

A cég közlése szerint minderre a GDPR-előírások miatt van szükség, mert a vállalatnak "a helyi adatvédelmi jogszabályoknak való megfelelés érdekében be kell zárnia az inaktív fiókokat", mindazonáltal semelyik másik cég nem csinál ilyet. A Ubisoft azt is állítja, hogy négy évig nem törli azokat a fiókokat, amelyekhez vásárlások kapcsolódnak, bár a felhasználónak küldött fenti e-mail ennek ellentmondani látszik.

Az e-mail rávilágít a DRM és a digitális játékok körüli problémákra. A digitális ökoszisztémában teljesen egy vállalat belátására van bízva, hogy mikor akarnak megszüntetni egy fiókot és nagyon kevés jogorvoslati lehetőség van. Ráadásul ha egy olyan kiadó, mint a Ubisoft, amely számos csak digitálisan elérhető címet ad ki, úgy dönt, hogy felhagy valamely játék értékesítésével, akkor nincs teljesen megbízható módja a megőrzésnek, mivel a fiókokat bármikor le lehet zárni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások