Intel: Öt GigaHertz? Az semmi

Intel: Öt GigaHertz? Az semmi

2001. május 4. 01:25, Péntek
[ZDNET] Patrick Gelsinger, az Intel cég egyik alelnöke szerint a mikroprocesszorok gyártásával foglalkozó cégek egyik legnagyobb problémája a közeljövőben a chipek által termelt hőmennyiség lesz.

Elmondása szerint az Intelnél foglalkoztatott mérnököknek olyan teljesen új megoldásokat kell kidolgozniuk, melyek alkalmazásával az egyre több tranzisztorral teletömött mikroprocesszorok által termelt hőmennyiséget megfelelő módon lehet majd elvezetni. Az új hűtési megoldások alkalmazása már az újgenerációs félvezetők tervezésének kezdeti lépéseiben és a gyártási technológiák megválasztásakor is rendkívül fontos szempont lesz, de természetesen a személyi számítógépek házának hűtésére és szellőzésére is ráférne némi optimalizáció.

Gelsinger egy a napokban Tajpejben adott interjújában elmondta, hogy az elmúlt héten bemutatott 1,7 GHz-es órajelű Pentium 4-es processzorokat úgy tervezték, hogy azok elméletileg akár sokkal magasabb frekvencián is működőképesek lennének, ha a processzorok által termelt hőmennyiség nem befolyásolná negatív irányba az elérhető legmagasabb működési frekvenciát.

"Öt GigaHertz? Az semmi. A 10 GHz-es határ átlépése, na az már valami." - mondta Gelsinger, aki elmondta, hogy egy darabig még mindenképpen sikeresen csökkenteni lehet majd a processzorok csíkszélességét, de egy bizonyos méret alatt már káros, úgynevezett szivárgási jelenségek léphetnek fel a parányi tranzisztorok esetében, ez pedig alapvető problémát jelent. Gelsinger szerint az elkövetkező tíz évben várhatóan olyan fejlesztéseket hajtanak majd végre az Intelnél, melynek eredményeképpen tíz év múlva egy mikroprocesszor esetében egyáltalán nem lesz meglepő az egy-két milliárdos tranzisztor szám. Összehasonlításképpen a jelenlegi legfejlettebb Intel Pentium 4-es processzorokban 42 millió tranzisztor kap helyet, és ezek a chipek jelenleg 50-60 W-ot fogyasztanak, amit még az Intel vezetői is soknak tartanak.

Gelinger szerint az első 0,13 mikronos gyártási technológiával készülő 2 GHz-es frekvenciájú Pentium 4-es processzorok még az idei év negyedik negyedévében napvilágot látnak majd, valamint véleménye szerint a 10 GHz-es frekvenciájú chipek gyártásához legalább 0,07 mikronos csíkszélességre lesz majd szükség.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások