Összefoglaló a 2001. év történéseiről

Összefoglaló a 2001. év történéseiről

2001. december 30. 05:05, Vasárnap


Gigantikus méretű összefoglalónkban megpróbáltunk kerek képet alkotni 2001. év informatikai, hardver és játék történéseiről. A kissé rendhagyó szerkesztésű cikkben megkérdeztünk 14 a témában jeleskedő szakírót is.

Az év utolsó napjaiban, az év végi ünnepek közepette szokás összegezni az elmúlt év történéseit, és persze fogadalmakat tenni a következő, várhatóan minden eddiginél jobb esztendővel kapcsolatban. Úgy gondolom, hogy ezen összegzést érdemes elvégeznünk itt a SuperGamezen is, azonban már itt az iromány elején megnyugtathatok mindenkit, hogy a cikkben nem arról lesz szó, hogy a szájtunk az elmúlt esztendőben hány ezer cikket, elemzést és miegyebet nyújtott kedves olvasóinak, mennyi konstruktív és kevésbé konstruktív kritikát kaptunk látogatóinktól, és hogy milyen, jövőre vonatkozó terveink vannak. Szóval ilyen száraz adatokkal és öntömjénezéssel most nem terhelünk benneteket, hiszen Ti úgyis tudjátok, hogy a SuperGamez a legjobb informatikai internetes portál :) Na tessék, máris megszegtem fenti ígéretemet, de ígérem, ennél több szót ezen cikkemben már nem ejtek házunk tájáról, vagyis csapjunk is gyorsan a lovak, akarom mondani a bitek közé!

Processzorok

Úgy vélem, érdemes a processzorokkal kezdenünk képzeletbeli év végi kirándulásunkat, hiszen talán nem tévedek, ha azt mondom, hogy eme számítógépes alkatrész a PC-s világ egyik központi szerepet betöltő részegysége, mely sok esetben még arra is képes, hogy indulatos véleményeket gerjesszen az emberekben. Mondom ezt azért, mert sajnos az idei év sem telt el anélkül, hogy a processzorok kapcsán igencsak megosztott PC-s társadalom egyik, illetve másik oldalra szakadt partizánjai ne dobálták volna az általuk talán ellenségesnek vélt oldalra a sarat, persze azért ez ügyben említést kell tennem arról a józan paraszti ésszel gondolkodó és szerencsére egyre nagyobb társaságról is, melynek tagjait egyszerűen nem érdekli, hogy milyen márkanév van ráírva arra a szerencsétlen processzorra. Ezen emberkéket természetesen nem azért nem érdekli ez a dolog, mert esetleg nem lennének tisztában azzal, hogy mit jelent az, hogy AMD, Intel, vagy tán VIA, hanem azért, mert egyszerűen arra a chipre adnak ki pénzt, mely szerintük elsősorban megfelelően nagy teljesítményt nyújt, stabilitás terén nincsenek vele gondok, és ráadásul relatíve még az ára is kedvező. Ennek tudatában az ember ugye nem nagyon tehet mást, mint hogy vesz egy számára szimpatikus processzort, ami nagy valószínűséggel vagy az AMD, vagy az Intel gyártósorain készült, és teszi mindezt azért, mert adott pillanatban éppen az adott lehetőség tűnt számára a legkedvezőbbnek. A józan paraszti ésszel gondolkodó embert az különbözteti meg a valamely chipgyártó céggel szimpatizáló úgymond "fanatikustól", hogy az okosan gondolkodó ember a következő processzor vásárlásánál nem vesz "csakazértis" ugyanolyan gyártmányú chipet, mint amilyen gyártmányú az előző chipje volt, hanem józan ésszel mérlegel, és esetlegesen nem röstell átpártolni egy másik gyártóhoz, ha a körülmények éppen úgy alakulnak. Erről most ennyit, alább pedig röviden tekintsük át az idei év processzorpiacának történéseit némi kis, a jövő évre vonatkozó kitekintéssel egyetemben.

AMD

Szigorúan ABC sorrendben haladva vegyük először az Advanced Micro Devices nevű céget, illetve annak termékeit. Úgy vélem nem tévedek, ha azt állítom, hogy az AMD napjaink egyik sikervállalkozásává nőtte ki magát, hiszen processzorai egyre kedveltebbek a felhasználók körében, és ezen jelenséget az egyre javuló eladási adatok is alátámasztják. Az AMD a 486 fronton elért sikereit követően igazán a K7-es termékcsaláddal durrantott nagyot a processzorpiacon, mely termékcsalád tagjaival immáron több éve összefuthatunk a számítástechnika kereskedések árlistáin, azonban az ebben a piaci szegmensben tapasztalható rendkívül gyors fejlődésnek köszönhetően nem szabad meglepődnünk azon, hogy az egy évvel ezelőtt még felettébb versenyképesnek számító Duron, illetve Athlon chipek a low-end kategóriába csúsztak le, illetve, hogy talán már nem is gyártják őket. Magyarul ez azt jelenti, hogy az újabb gyártástechnológiával készülő, új maggal rendelkező, minden eddiginél magasabb frekvenciájú Duronok és Athlonok kiszorítják a lassabb és nem utolsó sorban nagyobb hőtermelésű elődöket, mely jelenségnek tulajdonképpen örülnünk kell, hiszen ennek következtében az 1 GHz-nél gyorsabb processzorok ára mára már teljesen elérhető szintre süllyedt.

Az AMD az olcsóbb számítógépekbe szánt low-end kategóriás processzora, a Duron esetében sokáig kitartott az eredeti processzormag mellett, azonban a közelmúltban debütált magasabb frekvenciájú Duronok már az újabb Morgan magra épülnek, mely váltás nem hozott ugyan egetrengető változásokat, azonban pontosan illeszkedett az AMD roadmapjébe, azaz ütemtervébe. A Morgan mag még köztudottan 0,18 mikronos gyártási technológiával készül, ám várhatóan már nem kell sokat várnunk a 0,13 mikronos csíkszélességgel rendelkező Appaloosa magos Duronok megjelenésére, melyek igazából már a 1,5 GHz-es és afeletti frekvenciarégiókba lesznek pozícionálva. Említésre méltó a duálprocesszoros szerverekbe szánt Duron MP chipek története, ezen chipeknek ugyanis decemberben kellett volna megjelenniük, azonban az utolsó percben az AMD elhalasztotta a hivatalos bejelentést.

Az AMD felsőbb kategóriába tartozó Athlon processzorai is szép folyamatos fejlődésen mentek keresztül a 2001-es esztendőben, melynek következtében a jó öreg Thunderbird magra épülő Athlonok 1,3, illetve 1,4 GHz-es változatai a nyár végére már felettébb emberi árakon kerültek forgalomba. A Palomino magra történő átállást szinte már mindenki úgy várta, mint a messiást, és ezen átállás októberben meg is történt, ugyanis az AMD ekkor jelentette be az erre az új, ám még mindig 0,18 mikronos magra épülő új processzorát, az Athlon XP-t. Az AMD az XP chipek esetében újfent bevezette a PR, azaz teljesítmény viszonyszám jelölést, mely röviden azt jelenti, hogy egy AMD Athlon XP 1900+ jelzésű proci a valóságban nem 1900 MHz-en működik, hanem ennél lassabban, azonban az alkalmazásokban nyújtott teljesítménye körülbelül egy 1900 MHz-es Intel Pentium 4 teljesítményével van egy szinten.


A tesztek azt mutatták, hogy az AMD egyáltalán nem a levegőbe beszélt, amikor egy chipjére ráírta, hogy 1900+, ugyanis egy ilyen jelzésű AMD chip sok esetben még a 2 GHz-es P4-et is kétvállra fektette. A Palomino magos Athlon XP frekvenciáját az AMD természetesen a jövőben tovább kívánja emelni, egészen addig, amíg a 0,13 mikronos csíkszélességű Thoroughbred magos procik meg nem jelennek, ekkor ugyanis ezen chipek villámgyorsan átveszik majd a stafétabotot a Palomino magos XP-ktől. Említésre méltók még a szerverekbe szánt Athlon MP processzorok, melyek elsősorban áruk miatt nem igazán terjedhettek el, valamint az elsőként Palomino maggal szerelt, hordozható számítógépekbe szánt Athlon 4 chipek, melyek áramfelvételét az AMD a körülményeknek megfelelően egész szépen visszafogta. Szót ejthetnénk ezen kívül a sokak által várva várt Hammer termékcsaládról, azonban úgy vélem, hogy erről a témáról inkább a jövő év végén írandó hasonló cikkemben reagálnék, addigra már sokkal tisztábban látunk majd ez ügyben.


 [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10  Következő oldal >>


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások