Új korszakot nyit az LHC-rekord

Új korszakot nyit az LHC-rekord

2010. március 31. 15:32, Szerda
A korábbiaknál három és félszer magasabb energiaszinten sikerült protonokat ütköztetni az LHC-ben, a fizikusok szerint egy új korszak kezdődik.

A mérföldkőnek számító keddi esemény alapjaiban új fizikai felfedezésekhez vezethet, így nem csoda, hogy nagy volt az öröm a Nagy Hadronütköztető vezérlőtermében, amikor az első 7 TeV-on történt ütközéseket kora délután megerősítették. A kutatók mindenesetre figyelmeztetnek, hogy a szubatomi becsapódásokból összegyűjtött adatok kiértékelése időbe telik, azaz a közvélemény nem számíthat azonnali eredményekre.

"Nagy felfedezésekre csak akkor számíthatunk, ha már több milliárd eseményt gyűjtöttünk össze, amik között be tudjuk azonosítani a nagyon ritka eseményeket, amik az anyag egy új állapotát vagy új részecskéket jelezhetnek" - nyilatkozott a BBC-nek Guido Tonelli professzor, az LHC CMS-detektorának szóvivője. "Ez nem máról holnapra fog megtörténni, hónapok és évek türelmes munkájára lesz szükség."


Az első megerősített ütközés ábrázolása

Az LHC minden idők egyik legnagyobb tudományos vállalkozása, ami a CERN 27 kilométeres alagútjában helyezkedik el a francia-svájci határ alatt. A közel fénysebességgel összeütköző részecskesugarak eddig még nem látott jelenségeket hozhatnak napvilágra a keletkező "törmelékből". A fizikusok elsődleges célkitűzése a Higgs-bozon részecske megtalálása, aminek elvileg igen mélyreható szerepe van a világegyetem szerkezetében.

"Ez egy új terület" - tette hozzá Tonelli professzor. "Ha új részecskéket szeretnénk felfedezni, akkor elő kell állítanunk azokat, ezek az új részecskék pedig nagy tömegűek, így az előállításukhoz nagyobb energiákra van szükség. Kedden először állítottunk elő olyan részecskéket, amik a korábbiaknál három és félszer több energiával rendelkeznek." Az új rekordot egy éves leállás fogja követni, ami alatt a részecskegyorsítót felkészítik a 14 TeV-os események létrehozására.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások