2014-re a kínai nyelv megelőzheti az angolt a weben

2014-re a kínai nyelv megelőzheti az angolt a weben

2012. április 24. 13:48, Kedd
Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy néhány esztendőn belül az angol nyelv helyett a kínai lesz a meghatározó a világháló. Ezt támasztják alá a legújabb adatok is.

A Smartling által nyilvánosságra hozott illusztráción világosan látható, hogy az elmúlt 11 évben miként módosultak az internettel kapcsolatos legfontosabb információk. Jelenleg a felhasználók 27 százaléka beszél angolul, míg a kínai nyelven beszélők aránya már 24 százalék. 2000-ben még teljesen más volt a helyzet: az angol nyelv 39 százalékon állt, míg a japán nyelv 13 százalékkal volt a második és a kínai a 9 százalékos adatával csupán a harmadik volt a rangsorban. Azóta viszont nagyot fordult a világ. Kína befolyása és gazdasági ereje az interneten is egyre jobban megmutatkozik. Amennyiben ez a trend folytatódik, úgy 2014 közepére az első helyen az angol nyelvet a kínai válthatja fel. Japánul a világhálón böngészők 8, spanyolul 5, franciául és oroszul 3-3, míg koreaiul 2 százaléka beszél.


A kínai internetezők előretörése hatással van a többi nyelvre is. 2000-ben például a német nyelvet a felhasználók még 8 százaléka beszélte, tavaly ez az arány mindössze 4 százalékot tett ki. Amennyiben a teljes ázsiai régiót vesszük figyelembe, úgy megállapítható, hogy a világ internetezőinek 45 százaléka származik a térségből, holott az ott lakóknak csak a 26 százaléka van rendszeresen online. Európában ez az arány 23 százalék, miközben a lakosság 61 százaléka internetezik rendszeresen, míg Észak-Amerikában ezek az értékek 13, illetve 78 százalék. A rangsorban negyedik helyen Dél-Amerika (10, illetve 39 százalék), ötödiken Afrika (6, illetve 13 százalék), míg a hatodikon a Közel-Kelet (3,3, illetve 35 százalék) található. Érdekesség, hogy a jelenlegi online tartalmak 56 százaléka kizárólag angolul érhető el.

Az elmúlt években szinte mindig készült hasonló felmérés. 2007-ben és 2008-ban még az angol volt az internet uralkodó nyelve, de tavaly decemberben a szakemberek már azt állapították meg, hogy hamarosan egyértelműen a kínaiul tudók kerülhetnek fölénybe. A folyamat arra vezethető vissza, hogy miközben folyamatosan nő világszerte az internetezők száma, ezzel párhuzamosan fokozatosan csökken az angol nyelvű felhasználók dominanciája. Az angol nyelvet beszélő országokban a lakosság jelentős része már rendelkezik internethozzáféréssel, viszont Kínáról ez még közel sem mondható el, így az ázsiai országnak ezen a területen még komoly tartalékai vannak.

Listázás a fórumban