Windows 8 - figyelemmel kíséri a EU a böngészőkérdést

Windows 8 - figyelemmel kíséri a EU a böngészőkérdést

2012. május 17. 19:26, Csütörtök
A Microsoft új operációs rendszere kapcsán kitört legutóbbi vitára már az Európai Unió is felfigyelt és árgus szemmel nézi, hogy a tengerentúli óriáscég stratégiája okot ad-e a beavatkozásra.

Mint ismert, a napokban hírben és összefoglaló cikkben is beszámoltunk arról, hogy a Mozilla kifogásolta a Microsoftnak azt a döntését, amelynek eredményeként jelentős nehézségekbe ütköznek azok, akik az ARM chipekre kifejlesztett operációs rendszeren saját böngészőt szeretnének elrajtoltatni. A kritikát hamarosan a Google illetékesei is megismételték, kiemelve, hogy ezzel a szoftvercég kizárólag saját fejlesztése előtt nyitja meg a szükséges kapukat, a többiek kívül rekednek majd. A Windows RT alatt ugyanis a hagyományos asztali felületen (Classic Mode) nem, az új Metro felületen pedig komoly korlátokkal lesz lehetséges alternatív böngészőket elkészíteni, ezzel pedig gyakorlatilag egyszemélyesre szűkül le az utóbbi években kibővült mezőny.

Nos, úgy tűnik, hogy a bírálatok nyitott fülekre találtak, hiszen Antoine Colombani, az Európai Bizottság szóvivője közölte: tüzetesen meg fogják vizsgálni, hogy az amerikai óriáscég miként bánik a böngészőfejlesztőkkel. Ennek oka, hogy meg akarnak bizonyosodni arról, hogy a társaság a Windows 8 esetében nem hozza hátrányos helyzetbe a vetélytársait. Colombani közleményében kifejtette azt is, hogy feljegyezték a Mozilla, illetve a Google kritikáit és nyomon követik a további fejlesztéseket. Így akarják biztosítani, hogy a Microsoft a jövőben is tartsa magát az Európai Unióval 2009-ben kötött megállapodáshoz.

Ugyanakkor ezzel párhuzamosan az Európai Bizottság szóvivője világossá tette azt is, hogy az akkori, böngészőválasztást garantáló egyezmény kizárólag a PC-kre vonatkozott. Éppen ezért jelenleg tisztázatlan, hogy a megállapodás a Windows RT verzióra is vonatkozik vagy sem. Bár a Windows RT-t elsősorban ARM processzoros táblagépekhez szánja a cég, könnyen előfordulhat, hogy ha lesznek ARM CPU-s PC-k, akkor azokra szintén ez a kiadás kerül majd. Ebben az esetben a vállalat megsértené a 2009-es egyezséget.

A Microsoft eddig nem reagált sem a Mozilla és a Google kritikáira, sem az Európai Unió felvetésére. A cég egyébként könnyen bajba kerülhet, hiszen 2010-ben hasonló helyzetben a piaci verseny megsértésével vádolta meg az Európai Bizottság és akkor a vállalat - a PC-k esetében - kénytelen volt bevezetni a böngészőválasztást.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások