Unalmas lett az Apple

Unalmas lett az Apple

2012. szeptember 13. 19:32, Csütörtök
Közel sem várta mindenki nagy lelkesedéssel az iPhone 5 bemutatását. Dan Lyons, a Newsweek magazin szerkesztője a BBC-nek írt cikkében például élesen bírálta az Apple-t.

Lyons 2006-ban indította el a The Secret Diary of Steve Jobs nevű blogot, de 2011 elején, amikor a szakember egészségügyi állapota romlani kezdett, úgy döntött, hogy a vezető iránti tiszteletből bezárja a blogot. A Newsweek szerkesztője ugyanakkor közel sem volt elragadtatva az iPhone 5-től és keményen kritizálta a kaliforniai óriáscéget. Kiemelte, hogy az elmúlt időszakban annyi információ és kép szivárgott ki az új iPhone készülékről, hogy gyakorlatilag a hivatalos bemutató előtt már mindenki tisztában van azzal, hogy az iPhone 5 néz ki és mit tud. Amennyiben Jobs még élne, akkor rendkívül dühös lenne emiatt.

"Mit várhatunk egy olyan vállalattól, amelyek önmagáról azt állítja, hogy a világ leginnovatívabb cége, miközben az iPhone 5 kezelőfelülete gyakorlatilag ugyanúgy néz ki, mint az első iPhone esetében 2007-ben?" - rótta meg a céget. Ehhez jön még, hogy az iPhone külsőre gyakorlatilag alig változott. Lyons provokatív kérdést tett fel, amit Jonathan Ive Apple-főtervezőnek címzett: "Valójában mit csináltál (az elmúlt években) a fennmaradó idődben, Jony?"


A Newsweek szerkesztője azonban nem elégedett meg ennyivel. Az Apple szemére vetette, hogy rendkívül "fukar" és a forgalmának csupán a két százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre, miközben ez az arány a Google és a Microsoft esetében egyaránt 14 százalék. Ennél is aggasztóbb viszont, hogy az innováció területén az Apple gyakorlatilag egy másokat utánzó társasággá vált. "Miért lesz az iPhone nagyobb? Azért, hogy az Apple lépést tarthasson az Androiddal" - gúnyolódott Lyons.

Végül Tim Cook sem úszta meg epés megjegyzés nélkül. Az újságíró szerint korábban egy igazi látnok vezette a céget, most azonban egy könyvelőnek kinéző személy áll az élén. A Newsweek munkatársa megjegyezte: az tény, hogy a vállalat pénzügyileg sikeres, ami ugyan jó a részvényeseknek, de vajon az ügyfeleknek is jó? Ki foglalkozik ezzel? "Az Apple unalmas lett" - zárta gondolatait Dan Lyons.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások