Rabok ügyvédeknek szánt e-mailjeit olvassa az amerikai ügyészség

Rabok ügyvédeknek szánt e-mailjeit olvassa az amerikai ügyészség

2013. április 13. 16:45, Szombat
A guantánamói amerikai haditengerészeti bázison fogva tartott rabok ügyvédjeinek több százezer e-mailjét irányították át titokban a katonai ügyészségnek - írta pénteken a The Washington Post.

Az ügy kirobbanása nyomán Karen Mayberry ezredes, legfőbb katonai jogtanácsos arra utasította a guantánamói foglyok ügyvédjeit, hogy mindaddig ne használják az amerikai védelmi minisztérium komputerhálózatát privilegizált vagy titkos információk továbbítására, amíg nem szavatolják az effajta kommunikáció biztonságát. Az e-mailekkel kapcsolatos visszaélés úgy lepleződött le, hogy informatikai szakemberek - a vád kérésére - átvizsgálták a katonai számítógépes rendszert. Az eljárás közben összesen 540 ezer olyan üzentre bukkantak, amely a védelem illetékességébe tartozott.

James Pohl ezredes, guantánamói főbíró az ügy miatt elrendelte, hogy két hónappal halasszák el a katonai törvényszék Abd al-Rahim al Nasiri elleni eljárását. A férfit azzal vádolják, hogy Jemenben 2000-ben ő szervezte meg a Cole amerikai hadihajó elleni támadást. Ugyancsak halasztást kérnek a 2001. szeptember 11-i terrortámadás értelmi szerzőjének tekintett Hálid Sejk Mohamed és négy vádlott-társa jogi képviselői. Az e-mailek eltérítése nem az első eset, amely idén ráirányította a figyelmet az amerikai kormány lehetséges titkos beavatkozására, felerősítve a vitatott igazságügyi eljárás legitimitásával kapcsolatos kételyeket.

Februárban az derült ki, hogy füstdetektoroknak látszó lehallgató készülékeket szereltek fel azokban a szobákban, ahol a foglyok jogi képviselői a védenceikkel konzultáltak. Az illetékes katonai vezetők az állították, hogy a szerkezeteket nem használták fel lehallgatásra, és azokat már jóval azelőtt felszerelték, hogy az ügyvédek elkezdték használni a helyiségeket. A mikrofonokat kormányzati bejelentés szerint később eltávolították. Ugyancsak februárban került nyilvánosságra, hogy egy kormányzati ügynökség - a lap szerint feltehetően a CIA - olyan rejtett főkapcsolót rejtett el a guantánamói hangszigetelt tárgyalótermének hangrendszerében, amellyel meg lehetett szakítani az eljárások kihangosítását a nyilvános nézőteremben. Pohl főbíró úgy rendelkezett, hogy csak neki áll jogában elnémítani a rendszert, ha a tárgyaláson titkos információk hangzanak el.

Eközben a guantánamói foglyok körében folytatódik az éhségsztrájk, a fogolytáborok illetékesei és a rabok ügyvédje pedig továbbra is számháborút vívnak. A Pentagon szerint a 166 fogvatartott közül 43-an választották a tiltakozásnak ezt a formáját, közülük pedig 11 embert részesítettek kényszertáplálásban. A jogi képviselők szerint ezzel szemben az 5-ös és a 6-os számú fogolytábor mintegy 120 rabjának a túlnyomó többsége folytat éhségsztrájkot. Peter Maurer, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnöke a The Washington Postnak kijelentette, hogy a fogva tartottak - köztük olyanok is, akiknek a gauntánamói bázisról történő leszállítását korábban már jóváhagyták - amiatt tagadják meg az evést, mert elkeserítette őket a határidő és felülvizsgálat nélküli fogva tartás.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások