Ismerõsünktõl kapunk egy kis befõttes üvegnyit, valami isteni volt! Nem kértük el a receptjét, szerintem ugyanúgy készíthette, mint bármelyik másik lekvárt. De ha gondolod, megkérdezhetem tõle, bár így novemberben már nem túl aktuális a kérdés. Na majd jövõ nyáron! :D Ami érdekesség, hogy elég édes lett (gondolom a sok cukor miatt), de ugyanakkor voltak benne citromkarikák, és ettõl olyan pikáns lett az egész.
Taki29, én sem ismerem ezt a fajta szója szószt, esetleg google-n írd be hogy 'soy sauce' meg 'tesco' hátha kidobja.. estleg a képek közt, és lenne egy olvashatóbb..
Sárgadinnyébõl készített már valaki lekvárt? Érdekelnének a tapasztalatok!
Sajnos segíteni nem tudok, de szerintemnézz körül a többi multinál vagy kérdezz rá a tesco ban h ki forgalmazza hazánkban és az importõr megtudja mondani h hova szállít.
Én fõzelékeket, tésztákat , disznó és csirke ételekt készítek. Remélem feléled a topik !!
Ennek a szójaszósznak nem tudja valaki a rendes nevét(típusa) , mert nem tudom hogy keressem neten . Régen nálunk lehetett kapni a tesco-ban , de már nincs ez ízlik nekünk , de nem tudok hozzá jutni .
Esetleg ha valaki ezt használja és tudna valami infót róla annak megköszönném .
kipróbáltam a karamella ital készítést, kavartam amíg teljesen felolvad a cukor majd felöntöttem tejjel, de eléggé cukros tej íze lett és színe se az igazi, lehet tovább kellett volna olvadás után a platnin hagyni?
nekem is csak a csirke csirkével!!! bejönnek ezek a kész alapok, fõleg a mézes mustáros csirke. az a kedvencem
egy olyan kérdés merült fel bennem, hogy oké, hogy számtalan ilyen csirkés és szárnyas fûszerkeverék van, de nincs valami férfihúshoz való cucc?! :D
a maggis-on rengeteg csirkés, pulykás recept van, szóval mindenkinek csak ajánlani tudom én is!! én a szárnyasokat kedvelem nagyon:), egyrészt azoktól nem hízik az ember annyira és sztem azok a legfinomabb husik is.
nagyon szívesen :) a mindmegettén rengeteg dolog van, én spec azért szeretem, mert az alapján, hogy mi van épp otthon is lehet receptet keresni :), a maggisat azért bírom, mert az alapjaikhoz, amiket én már személy szerint kicsit unok, tök faja recepteket tettek fel, szóval így már érdekes..
én általában csirkemellet szoktam készíteni. egy fél órára bepácolom valami zacskós fûszerkeverékkel, vagy saját magam fûszerezem és kevés olajon megsütöm. ezt azért szeretem mert tök hamar átsül a csirkehús és finom is, de nem lehet mindennap ezt enni. köszi a linkeket, legalább újítok kicsit a recepttáramon ;)
én elég sokszor fõzök, na nem lesz mindig olyan, amivel meg is kínálom a többieket... a kedvenc receptem mindig más, most a legutolsó, ami jó is lett, azt leírom (azaz linkelem, mert én mindig netrõl szedek recepteket..) gombás lasagne: "A felszeletelt virslit és gombát elõpároljuk, majd hozzátesszük az olajbogyót. Ráöntjük a tejet és 3 dl vizet, belekeverjük a Bolognai rakott tészta alapot és felfõzzük. Majd egy tálba rétegezve lerakjuk a tésztát és a húsos mártást addig ismétve, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére ízlés szerint sajtot reszelünk. 200 ºC-on 30 percig sütjük." megjegyz.:én darált húsból csináltam, mert a virsli nem méltó a lasagne-hez... és durván fincsi lett..
a teljesen kiszárított alapanyagokat ledarálják/porrá törik.. nem? nem a leggusztább módja amúgy az étel elkészítésének, ha ilyet használ az ember, ez tény, de ezekben legalább nincs tartósítószer.. más kérdés, hogy valóban elég drága folyamat.
hi! én, ha van idõm, akkor "mûvészkedek", kikeresek valami jó kis receptet a netrõl, bevásárolok hozzá, és egész délután ügyeskedek, hát több-kevesebb sikerrel persze.. de voltak már meglepõen jól sikerült kajáim is. ha nincs idõm/kedvem a kajával foglalkozni, akkor simán veszek valami gyorskaját, vagy alapot, nem különösebben zavartatom magam, hogy most mennyire egészséges, stb. hetente max egyszer eszek ilyet, szerintem ez belefér.
én is az alapokat részesítem elõnyben. 1. sokkal gyorsabban kész van, nem kell annyit tökölni vele 2. mivel nem vagyok egy konyhatündér finomabb is mintha én fûszerezném
nálam a kedvenc a mézes mustáros csirke. azt nagyon csípem :):)
És tudom mit teszek bele az ételbe, nem tartalmaznak különbözõ aromákat, tartósítószereket, csak természetes alapanyagokat.
Hogyan készítik a porokat? Megfõzik elõre az ételt raknak bele különbözõ stabilizátorokat, aromákat , utána lefagyasztják -30C° -ra és a fagyasztott ételrõl elkezdik párologtatni!! a jeget mindaddig amíg a lefagyasztott étel nedvességet (jeget) tartalmaz. Nem vicc. Lefagyasztott ételrõl lepárologtatják a jeget amíg ki nem száradt teljesen. Elég költséges az ilyenfajta tartósítás egyébként.
Igen...Brassóiba babérlevél, (õrölt) Bolognaiba fehérrépa (fele mennyiség mint a sárgarépából). Mint említettem elején...ezek eredeti receptek, ahogy étterembe csinálják. Pincér vagyok egyébként, és egy pincérnek tudnia kell, ha megkérdezi a vendég, hogy mit hogy készítenek el, mit tartalmaz az adott étel. Nem vagyok híve a Knorros, Maggis cuccoknak amiket pillanatok alatt összekotyvasztok. Bár lehet hogy egy háziasszonynak kevés ideje van nap mint nap fõzni, de nálam a fõzés az mûvészet. :) És férfiak a legjobb szakácsok ;)
Inkább egyszerûbb és gyorsabb, nem kell annyit szöszmötölni vele
Én jobban szeretek saját alapanyagokból fõzni. De ha nagyon szorít az idõ, akkor elõfordul, hogy én is fixeket használok. Páron meg csak akkor veszi észre, amikor mondom neki, hogy mibõl van.:D
tyû, brassóiba babérlevél?? szerintem az nálunk csak a krumplifõzelékben van...:) (asszem) spagettiben meg fehérrépa? látszik, hogy nem gyakran járok étterembe... most mondjam azt, hogy én is szoktam alappal spagettit csinálni? Grandmaxter harakirizni fog...
Nah tegnap megcsináltam a bolognai spagettit, de nem úgy ahogy írtad, hanem inkább vettem egy bolognai alapot és úgy csináltam meg sokkal egyszerûbb volt és gyorsabb :)
Brassóinak is sokféle változata van, de ennek is szintén az eredeti (éttermi) receptjét írom le.
10 dkg füst. szalonna (és nem olaj!!!) gyufaszál csíkra vágva 60 dkg sertés szûzpecsenye, (de lehet karaly, esetleg comb) csíkokra és nem kockára!!! vágva 1 nagyobb fej apr. vágott vör. hagyma 2-3 db fokhagyma só, bors, õrölt babérlevél (jó az egész is de akkor 3 levél kb. bár az õröltnek intenzívebb sokkal az íze)
Üvegesre pirítom a szalonkát, bele megy utána a hagyma, lepirítom, rá öntöm a csíkra!!! vágott sertéshúst (fent említett fajták közül) só, bors, hagyom, hogy kifehéredjen a hús, és fél deci vízzel felöntöm. A víz tényleg fél deci legyen, mert ha eltúlozzuk akkor könnyen pörkölt lehet az ételbõl. Némelyik étteremben pecsenyelét öntenek alá víz helyett. mehet bele a babérlevél. A zúzott fokhagymát itt is a vége elött 10 perccel tegyük hozzá, mert akkor nem fõ el az íze. Sült hasábburgonyával összeforgatva tálaljuk, dísz. petrezselyemlevél.
Hmmm imádom a spagettit, köszi az ötletet, de mintha egy picit bonyolúltabb recept lenne :D
Az eredeti Bolognai Spagetti recept. (Ahogy étterembe csinálják)
kb 10 dkg. füstölt szalonna másfél fej apr. vágott vöröshagyma 60 dkg darált marhahús 2-3 dl félédes vör. bor 2 kicsi v 1 nagy konzerv hígabb féle sûrített paradicsom, (a túl sûrû elsavanyítja az ételt) közepes nagyságú sárgarépa apró kockára vágva fél szál fehérrépa apró kockára vágva fél csomag zellerzöld finomra vágva 3-4 db fokhagyma 1 tk. só, fél tk. bors, fél tk. õrölt kakukkfû, fél tk. rozmaring, fél tk. õrölt babérlevél, 1 evõkanál cukor. 1 csomag spagetti tészta Üvegesre pirítom a szalonkát, rá megy a hagyma pirongatom, ha az is üveges, rádobom a dar.marhahúst, és kevergetem amíg ki nem fehéredik teljesen, utána jöhet bele 2 dl vörösbor, paradicsom konzerv. fûszerek, sárga és fehérrépa, zellerzöld, kb 1 óráig fõzzük kis rést hagyva egy fedõvel, olykor olykor kevergetem kavargatom és a vége elött 10 perccel megy bele a fokhagyma! azért kell a végén hozzáadni a fokhagymát, hogy ne fõjön el az íze. Tésztát kifõzöm leszûröm.... Ollllyan finom, hogy elájulnak tõle a vendégek ;)
A brassóihoz nem kell nagy kunszt, ha akarod leírom az éttermi változatát
bolognait:)
Nah elkezdtem nézegetni a linkeket amiket küldtetek, kedvet is kaptam, arra, hogy megtanuljak normális kaját fõzni/sütni :) Ti mit ajánlanátok így elsõnek?
én is ezt szoktam nézni, azt szeretem rajta, hogy a legegyszerûbb kaják is fent vannak többféleképpen is, pl. egy fõzelék.. meg persze vannak tök extra kaják is... csak annyira sok recept van rajta, néha kicsit nehéz megtalálni amit szeretnék.. alul valaki belinkelt egy oldalt, abba is belenéztem, vannak egész jó kis receptek ott is, és itt még képeket is tesznek fel róluk, úgyhogy még gyorsabban megéhezik az ember...
Én bolognai spagettiben verhetetlen vagyok:P Kevesen ismerik sajnos az eredeti receptet, annyi változata van már, sõt valaki a sima húsos tésztát leönti ketchuppal, és reszel rá sajtot már azt is bolognainak hiszi:D
hát annyira nem, én hús párti vagyok! :)
nem szereted a csirkéés pizzáááát? dehát a pizza csirkés eleve nem?...:) gondolom akkor az én csak-zöldséges verzióm sem jönne be neked annyira..
jó ötlet lehet, bár én nem szeretem a csirkés pizzát! de ha mondjuk a csirkét kicseréljük röfire valamint jó sok olaszos zöldfûszert hozzáadunk akkor máris isteni lehet!
ezért nem szeretek kajákról beszélgetni / recepteket nézegetni.. mert már korog a gyomrom :D multkor olvastam valahol, hogy valaki úgy csinált pizzaszószt, hogy egy bolognai alapból csinálta meg a szószt csirkehússal, és azt tette rá a tésztára, plusz még vmi zöldség, meg sajt. hát nekem ez eszembe nem jutott volna!! pedig szeretem a milánói meg a bolognai alapokat is, lehet legközelebb kipróbálom.
Mint a Pizza Hut,ott nagyon jó az a pizza aminek sajtal van töltve a széle:) Amúgy ti szoktatok használni ilyen porokat? Van minden természetes alapanyagból csináltok?
hát nem feltétlenül kell vastagnak lennie csak azért mert otthon készíted, én pl múltkor annyira kinyújtottam, hogy iszonyat finom ropogós lett, a szélét vissza hajtaottam és tettem alá sajtot... mennyei volt...
ha én csinálom a pizzát (ami nagyon nagyon ritkán van) akkor is megveszem készen a tésztáját.. anyukám szokta maga elkészíteni, de az meg annyira vastag, hogy már olyan, mintha nem is pizza lenne.. és én ilyenkor annyi zöldséget teszek rá, meg sajtot, vagy juhtúrót, hogy kb potyog le ahogy megmozdítom...:) fincsííí
Hát figyelj, az egész internet egy nagy receptkönyv... de van egy pár híresebb oldal, ha gondolod majd linkelek neked párat.
Amúgy a pizza sokkal istenibb ha te csinálod a tésztát is hozzá és egyáltalán nem egy nagy dolog!
Nálam a családban mindenki elég jól fõz csak én vagyok aki kilóg ilyen szempontból,de igyekszem. Pl. pizza tésztát én soha nem csinálnék,csak a feltétet,de azt meg nem nagy tudomány. Van valami jól bevált hely ahonnan a recepteket szedni szoktátok? Mert a szakácskönyvekben olyan régimódi kaják vannak...
én általában rendelni szoktam hétköznap de nem kell rögtön azt hinni, hogy ez olyan drága dolog, vannak ételfutár cégek ahol már ilyen 300Fttól lehet rendelni, nagyon finom, változatosan tudsz étkezni és elég nagy adagokat is adnak... hétvégén szoktam fõzni vagy ha jönnek vendégek, ilyenkor mindig valami jól hangzó de gyors kaja kerül az asztalra! :)
hát ja, én is csodálkozom azokon akik egyfolytában rendelt kaján élnek... egyrészt tök drága, egyáltalán nem éri meg hosszútávon, másrészt meg lemaradnak a fõzés szépségeirõl.. oké, nem vagyok olyan jó szakács, de azért szeretek próbálkozni.. :) hogy akkor miért nem én csinálom a pizzát..? mert az embernek nincs mindig kedve nekiállni fõzõcskézni..
Hát akinek van arra pénze, hogy állandóan kaját rendeljen annak oké tényleg az a legjobb Akinek meg nincs sok pénze annak marad a gyorsan elkészíthetõ kaja :)
Ilyen velem is volt már. Én pizzát csak akkor szoktam rendelni ha társaság van nálam amúgy fõzni szoktam csak hát nem mindig van hozzá kedvem. Néha rám jön a kísérletezhetnék akkor szoktam alkotni:)
hát nekem volt már hogy 1-másfél órát kellett várnom a pizzára... az azért nagyon nem jó... akkor már inkább csinálok vmi melegszendvicset, az gyorsabban megvan még a szomszéd pizzéria kiszállításánál is.. csak sajt kell hozzá, azt meg szinte sosem veszek...
jó választás, mert gyorsan készen van :) én is csirke és pulyka párti vagyok teljesen..
Ezzel valahogy én is így vagyok,nincs energiám ott állni a meleg sütõ mellett. Én ma rendeltem kaját de holnap sült csirke lesz...jön a barátom és az a kedvence:)
persze, egy báránysültet nem lehet összedobni 1 óra alatt...:) én ma abszolút energiaminimumon tengõdök, iszonyatosan melegem van, úgyhogy nem vagyok hajlandó egész délután a tûzhely mellett állni, így a mai menü brokkolikrém leves lesz... de két csomagot is vettem, úgyhogy ezzel kell jóllakni. punktum. aki ilyenkor nekiáll 35 fokban 500% páratartalomban 1-2 óráig sütögetni, az egy robot.
Nekem a kert szerencsére adott:)
Azért minõségi munkához idõ kel,bármilyen kaja is legyen az:) Te mit csinálsz ma ebédre?
na igen, csak egy kert kell hozzá valahol a Balaton parton lehetõleg :) szerintem a fõzés nem idõ kérdése, van egy csomó finom kaja, amit gyorsan össze lehet dobni..
ilyenkor nyáron (a nyár még hagyján, de ilyen hõségben ) az édesszájúaknak "melegen ajánlom" a joghurttortát, könnyû, fincsi, nem nehéz.. a nem édesszájúaknak pedig bármilyen krémlevest, hidegen is fincsi. az instant verziók is finomak szerintem, de otthon elkészíteni sem egy nagy mutatvány.
Én ha éhes vagyok, és nincs itthon semmi kaja általában Quesadillát (csinálok, ez egy mexikói étel) Nagyon finom és percek alatt el lehet készíteni! :)
Jaja! Ezt még a hülye is tudja Kerki! :D Najó nem bántani akarlak... :) Parilevest énis nagyon bíííírom! :) Csak mamám keveset fõzött régen, mivel nem szereti a paradicsomot.... :S Viszont sajnos egyre jobban szereti az instant kajákat, bemegy a pluszba vagy a spárba és megveszi a zacskós hidegtálat, meg a fagyasztott húst... :S Ezt csinálja a madaras tescoban is. :S Én annyira nem vagyok oda az ilyenekért, nekem egy pari leves többet ér.... Voro mehetek hozzátok ma parilevest enni? :P
egyszerû: könnyû elkészíteni nehéz: zsiros, nagy kaloriatartalmú
viszont a paradicsomleves nagyon jó ötlet, lehet h este azt eszek