Ha jól látom, méhész témában még nincs topic. Van a fórumon valaki, aki foglalkozik még a témával? Esetleg érdekel valakit a méhészet, vagy a házi méz? Akit esetleg igen, azt szívesen invitálom beszélgetésre
Nekem van egy ismerõsöm, aki a netrõl tanult meg méhészkedni -nem vicc!- és a 45 éve ezzel foglalkozók helyett inkább tõle veszem az éves adagot, mert õ nem cukros vízzel eteti a méheket és antibiotikumokat se kellett neki eddig bevetni (5-6 éve csinálja).
Elképesztõ mennyire "akácos" a tõle vásárolt akácméz... eddig semmi nem überelte, a boltok polcain levõ meg fõleg nem.
Érdekelne a téma... szívesen meghallgatnék errõl szakikat.
Teljesen hihetõ, a nagybátyám is könyvbõl tanult. Az alapokat onnan a legjobb megtanulni, a többit meg a tapasztalat hozza. Õ 4 éve kezdte a szakmát, mára szinte profi.
Én most elõször voltam pergetni, de nagyon megtetszett a szakma. Amíg nem lehet munkát találni a szakmámban, elmegy egynek a méhészkedés is :)
Ami az idei termést illeti, nagyon gyér - legalábbis nálunk, Debrecenben. Az akác lefagyott, a hársot az esõ mosta el. Repce nem nagyon van a közelben, de napraforgóból legalább majdnem 1 tonnát tudtunk pergetni.
Némi gyógyszert sajnos muszáj nekik adni, mert (ezt én is alig hittem el) a pár mikrométernyi szõrükbe még tetû is lehet.
A normális méz is kristályosodik amúgy? Mert nálunk a bolti mindig olyan, hogy az alján kikristályosodik.
Természetesen; egy idõ után mind megkristályosodik. Viszont nem kell kétségbe esni. Egy fazekat meg kell tölteni vízzel, és melegíteni úgy 35-40 fokig. Abba bele kell tenni az üveg mézet, és percek alatt felolvad újra. Kevésbé kifinomult módszer a mikróba tenni, de az is megteszi
Az egyik legnagyobb elõnye a méznek, hogy sosem romlik meg; bármikor el lehet fogyasztani, még ha egy piramis belsejébõl kerül is elõ. Mellesleg a kristályos méz sem rossz, teába mindig azt rakok :)
Szép bizony, ráadásul kár volt félnem tõle az elején. 4 évig nem csíptek meg. Vettem egy jó minõségû (és jó árú) védõruhát, azon szvsz egy darázs sem szúrna át. Nagy bátorságomban kimentem a kaptárakat fotózni kesztyû nélkül, az egyik ki is használta az alkalmat :D Késõn, de megkaptam az elsõ szurit. Bár tizedannyira sem volt fájdalmas, és kellemetlen, mint amire számítottam.
Milyen fajta méz 1400? Ha az akác, akkor az egy nagyon jó ár. Itt keleten szinte csak tavalyi akác van, ezért minimum 1800-at kell kérjünk érte, de a piacon van, aki 2300-ért adja. Franc ebbe a hülye idõjárásba
Ez attól is függ, van-e tartalék mézük télire. Általában van, de napraforgó mézet nem szabad nekik hagyni, mert attól sok elpusztul, mivel nagyon savas. Nálunk télen lepényt kell nekik készíteni. A cukor nem nagyon játszik; pláne mióta a benzin is olcsóbb lesz nála :(
Komolyan mondom küldök le a sráctól egy üveget... mivel nagy tételbe szoktunk bespájzolni, ezért van, hogy 1.5 éve már ott a kamrába bontatlanul és semmilyen cukrosodás nincs!
a, Ismerõs. b, Negy tételbe szoktunk venni tõle, tehát nem 1-2 üveget, hanem min. 1 évre való! Télen durván fogy, de mióta csak azzal iszom a teát (+házi szárítású csipkebogyó) azóta nem igazán kapom el a téli átkokat, vagy ha el is kapom nagyon enyhe lefolyású.
"Itt keleten szinte csak tavalyi akác van, ezért minimum 1800-at kell kérjünk érte, de a piacon van, aki 2300-ért adja."
Sajnos tudom. Párom Miskolc környéki, szülei is durva áron tudják venni csak a mézet. Itt Zalában jobb a helyzet, de sajnos az idõ pont akkor durvult erre felénk is, amikor virágzott az akác :-(
"Nehezen kristályosodik az akácméz, könnyen a hárs-, repce-, gyümölcsvirág mézek. "
Na ezt nem tudtam, akkor ezért nem cukrosodik :-)
Méz tápanyagtartalma:
Tápanyagtartalom 100 g-ban Energia 300 kcal 1270 kJ Szénhidrátok 82,4 g - Cukrok 82,12 g - Rost 0,2 g Zsír 0 g Fehérje 0,3 g Víz 17,10 g Riboflavin (B2-vitamin) ,038 mg 3% Niacin (B3-vitamin) ,121 mg 1% Pantoténsav (B5-vitamin) ,068 mg 1% B6-vitamin ,024 mg 2% Folsav (B9-vitamin) 2 μg 1% C-vitamin 0,5 mg 1% Kalcium 6 mg 1% Vas ,42 mg 3% Magnézium 2 mg 1% Foszfor 4 mg 1% Kálium 52 mg 1% Nátrium 4 mg 0% Cink ,22 mg
Mondom: Csodaszer :-)
Nálunk sem az idei, vagy a tavalyi méz cukrosodik, hanem ami 2-3-4 éve ott van, mert nem lehet eladni :( Na, azt szoktuk néha télire adni; feltéve ha nem napraforgó.
Az is nagy baj, hogy a méhészetben döntõ tényezõ a hely is. Mi Debrecen egyik kertvárosában tartjuk a méheket, ahol sok a gazda, de méhészek csak mi vagyunk (illetve én nem tartom magamat annak, csak tanulok). Sok barom gazda úgy permetezi le a fáit, hogy nem szól elõtte, így minden évben kipusztul jó pár család.
Valóban jobb lehet Zalában a helyzet, nálunk egy csepp akác sem volt idén. Hársot is most gyûjtöttek 1-2 léppel, amikor egyébként a napraforgó-mezõhöz vittük õket. Azt viszont nem pergettük a többi közé, hogy ne csessze el az ízvarázst.
Valóban csodaszer a méz, és akkor a propoliszról még nem is beszéltünk :D
Nálam tipikusan - mandula hiánya miatt- hörghurut szokott kialakulni. Ilyenkor sokat segít a napi 3x mézes + csipkebogyó tea (sok mézzel), de a lényeg a megelõzés. Jönnek a hideg hónapok már elõre elkezdem a napi 1 vagy 2 csésze mézes&csipkebogyós teát (tea éppen csak langyos, nem szabad forróvízzel!). Nekem nagyon sokat segít megelõzésben is és inkább költöm a gyógyszer árát mézre. Eddig bevált :-)
A propoliszt tudom nagyon ajánlani, csak abból nem sokat készítenek. Azzal az anyaggal fertõtlenítik ki a kaptárakat a méhek a téli punnyadás után, rengeteg dologra használják. Elvileg a gyulladást is csökkenti.
Hát bizony sokba kerül, még úgy is, hogy nagybátyám magának készíti a kaptárakat. Van több mint 100 családunk, de sajnos (egyelõre) több pénzt visznek, mint hoznak. Bár eddig meg se volt nagyon hirdetve a méz. Most pergettünk 37 bödön 30 literes napraforgó mézet, ha azt mind el tudnánk adni, már nyereséges lenne. Csak sajnos többen veszik a mindenféle mû vitaminkapszulát, mint a természetes csodaszert.
A kristályosodás a mézben lévõ gyümölcscukor-szõlõcukor aránytól függ. A szõlõcukornak nagyon rossz az oldékonysága, ami azt jelenti, hogy szobahõmérsékleten hamar kiválik. Ha igazad lenne és a hamis méz kristályosodna ki, akkor a boltban vehetõ 'mézek' miért maradnak folyékonyak?
Sajnos elég sok bolti méz akkor látott méheket, amikor a Kínából érkezõ repülõ elrepült pár kaptár felett. Akármilyen adalékot hozzáadhatnak, hogy folyékony maradjon.
"Hamis méz felismerése – A mézhamisítás legegyszerûbb módja a vizezés. Vásárláskor zárt üveget állítsuk a feje tetejére, és ha a benne lévõ buborékok gyorsan haladnak felfelé, a méz túlságosan híg, sok vizet tartalmaz, valószínû, hogy hamisított. Ellenõrzéskor azonban figyelembe kell vennünk, hogy lehûtött mézben a buborékok mozgása lelassul, s így már nehezebb megállapítani a vizezést. – Ritkábban, de kapható az úgynevezett “éretlen méz” is. Ilyen mézet se vegyünk, mert ez is jóval hígabb a szokásosnál, bár nem számit hamisítványnak. Ilyenkor is érdemes rákérdezni a méz eredetére, minõségére. – A virágmézként árult “mûméz” invertcukorból aromás anyagok (néha zamatos méz) hozzákeverésével és festékanyagok színezésével készül. A hamisítást könnyen felismerhetjük, ha egy kávéskanálnyi mézet tiszta szeszben feloldunk. Amennyiben teljesen oldódik, úgy a méz tiszta. Ellenkezõ esetben homályos lesz és rövid idõ múlva a belekevert anyag leülepedik. – Ha a méz illata, zamata, színe és állaga eltér az eredetitõl, még inkább legyünk óvatosak, mert valószínû, hogy a mézet melasszal, glicerinnel és mesterséges zamatanyagokkal keverték. Az ilyen hamisítványnak már semmi köze a mézhez!"
HA kristályosodik az jó jel;)
Akkor az ismerõsöm, akácízû adagolóanyagot szerzett valahonnan. :-D
Amelyik mézben a gyümölcs cukor van jelen nagyobb arányban az nem kristályosodik ( pl. az akác), amelyikben a szõlõcukor mennyisége a nagyobb, azok a mézek kristályosodó mézfajták. Magyarországon a leghosszabb ideig az akácméz marad folyékony, teljesen tiszta akácméz fél egy évig folyékony tükrös marad, de kiváló évjáratok mézei akár évekig tükrösek és folyékonyak.
Amúgy ne ragadjunk le a kristályosodásnál, nem az a lényeg, hanem, h a mézben számos természetes anyagot találunk: proteint, enzimeket és vitaminokat, amelynek nagy része 40 Celsius felett elvész. A bolti mézek túlnyomó része hõkezelt -létezik az un. hidegen sajtolás is, de az itthon nem elterjedt- a könnyebb kicsomagolás miatt, így viszont enzimtartalmuk töredéke a termelõi méznek szóval a gyógyhatásuk is igen csekély.
Vásároljunk termelõtõl!
Pergetés elõtt látszik a legjobban, mennyire jó a méhek által készített méz. A legjobb minõségût lefedik, a többit fedetlenül hagyják. Még olyan is van, hogy a kaptár egy részében "csak" nektár van, ami majdhogynem folyékony.
Az egészben az a bosszantó, hogy ezt a hártyát le kell kaparni pergetés elõtt, és az erre kitalált eszköz kilyukaszthatja a lépet. Utána akár ki is lehet lökni a rámát, mert nem építik vissza.
Imádom a mézet. Legtöbbször a Jászságból, ismerõsöktõl szoktunk beszerezni, vagy helyi (Pest megye) termelõktõl közvetlenül. Mindenfélét megeszek, nem vagyok válogatós, akác-, hárs-, gesztenye, kölönteméz, bármi jöhet. A teát már régóta nem cukrozom, mindig mézet csurgatok bele (esetleg virágport, bár annak ízével nem sikerül megbékélnem). Néha rámjön a mézeskenyérzabálás, természetesen szigorúan teavajjal, méghozzá jól összedolgozva, ahogy anno a menzán is csinálták = iszonyat finom. Téli torokÉC, meghûlés esetén 2 cent pálinkát (saját) szoktam elkeverni ugyanennyi mézzel, és lefekvés elõtt elnyalogatom, ritka, hogy másnapra ne múlna el a nyavalyám. Sajnos az idei év ultrafos volt méztermelés szempontjából, az árakon is látszik. Még soha nem csípett meg méh, de darázs sem. [INVULNERABLE]
Van fedelezõ villánk (kettõ is), de elég fos; sokszor amiatt nem tudjuk elindítani a pergetõt.
Viszont láttam neten, hogy van fedelezõ henger is, azzal biztos könnyebb lenne. Ez az árán is látszik, és a beszerzés sem tûnik egyszerûnek; nem túl sok helyen kapható.
Gesztenyeméz na azzal még nem találkoztam, bár a közelben sok gesztenyefa nincs.
Csípés ügyileg én sem állok rosszul, tegnapelõtt csípett meg elõször; de csak azért, mert sek voltam, és kesztyû nélkül kezdtem kaptárakat fotózni. Azt pedig nem szeretik, ha elállják a kaptár bejáratát.
Összeget sajnos nem tudok mondani; a kaptárakat meg jobb készíteni. Ha én kezdeném, egy termelõtõl vennék max 5 kaptárat, és azon tanulnék be. Elõször persze segédkeznék nála, hogy tanítson valamit.
Nem a pergetés a legnagyobb feladat - sõt, talán a legkisebb. Azzal is el lehet veszíteni egy családot, hogy túl sok a hereméh, és felzabálják a mézet. Imádom õket, mert nem tudnak csípni, ezért sokat "játszom" velük, de sajnos szívtelennek kell lenni, és a lép azon részét, amin herefialtatás van, még pete állapotban ki kell vágni. A dolgozók is kizavarják a herék nagy részét, de nem árt besegíteni.
Egy kolléganõmtõl vettem, aki Kecskemétrõl, termelõtõl szerezte be, egyetlen üveggel, így nincs viszonyítási alapom, de baromi finom, és igen drága volt. Pár csípést pedig nem ártana beszerezni, családban vannak rheumások.
A csípésekkel csak azért kell vigyázni, mert nem mindenki reagál egyformán, és a méhek se ugyanúgy csípnek. Az én tegnapelõtti csípésem alig volt fájdalmas, és azóta sincs vele bajom. Néha (pláne melegben) elkezd viszketni, de nem annyira (és nem annyiszor) mint egy szúnyogcsípés.
Viszont a család többi tagjának egybõl bedagad a csípés helye, és egy idõ után fel is halmozódhat annyi méreg, hogy allergiát okozzon.
Az öreg méhek nagyobbat csípnek a kicsikkel; és az elsõ tavaszi reptetésnél is óriásit csípnek - legalábbis ezt hallottam.
Szerintem dolgozót is kell vinni, mert ha jön egy idegen család, és érzik az idegen szagot, lemészárolják egymást. A here még harcolni se nagyon szokott, csak keféli a királynõt, meg felzabálja a méhet
Hétköznapi allergiateszten csak a fûfélékre produkáltam egy enyhe reakciót, de a méhcsípésre nem tudom mit lép a szervezetem, csípés híján. Környezetemben senki nem reagál rá hevesen, ez talán jó jel is lehet.
Nagyon sokan fosnak a csípéstõl (engem is beleértve), eközben rendelik a TV Shopos Abexine gélt 15 rugóért
Egy elég távoli rokonunk pont azért kezdett méhészkedni, mert valami nagy baj volt a lábával, és már az amputációra készültek. 15 éve méhekkel csípeti magát, és gyalog jár a negyedikre. Mondjuk lift nincs, salz :c
A cikkben is benne van a lényeg, az allergia. Azzal nagyon vigyázni kell, mert akár egy rossz csípés is (pl. nyakra, torokra) végleges lehet.
De még mindig a jobbik eset, mint a darazsak csípése. Azok sokkal jobban fájnak, és gyakrabban is duzzad fel. Nekem egyszer belerepült egy kis szarházi a hajamba, és megcsípte az ujjamat, amikor ki akartam szedni. Befehéredett a helye, és több napik fájt. A méh nem csíp így, és azt hiszem, a poszméh sem.
Én egy gyerekkori eset óta nem bírom még a méz illatát sem :D 6-7 éves lehettem, két házzal arréb volt egy méhész(ma már nem él),akinek az unokáival sokat lógtam. Aztán egy nap megkínált az öreg egy adag "lépesmézzel" Persze akkor még fogalmam sem volt hogyan is kéne kinéznie
Trükkösen, mézben jól megforgatott -nem tudom szaknyelven hogyan hívják- lárvasejt tömb volt az ,lakókkal együtt :D
Akkor még talán ízlett is, amíg nem tudtam,hogy min rágódom :D
Jót nevettek mikor prüszkölve okádtam kifelé az anyagot :D
Ez így egy picit durvának tûnik :D
Szerintem méhpempõ lehetett benne. Az is egy csodaszer, de elviselhetetlen íze van.
Egy valamit nagyon nem értek. Erdélybõl egyszer áthoztunk egy kaptárat, és a vámos kiakadt, hogy élõ állatot nem lehet áthozni, és azonnal meg kell semmisíteni (elégetni).
Ezzel szemben a kertünktõl nem túl távol egymást gyilkolják a román és az ukrán méhészek. Majdnem szó szerint. Esténként szétzúzzák mások kaptárait, összeverekednek egymással, stb. Ha eddig a határon egy kaptár se jöhetett át, most hogy tudnak tucatjaival áthozni?
Én félek a méhektöl. Kiskoromban megcsipet egy a szeemmnél, és több napig nem birtam kinyitni. :(
Egyébként mennyibe van 1 kg méz elöállitási költsége?
Normális dolog is félni a veszélyes dolgoktól, védõruha nélkül el sem mentem volna pergetni.
A költséget nehéz kiszámolni, mert soktényezõs dolog. Ha utaztatni kell a méheket, akkor bele kell számolni a teherautót, vagy az utánfutó bérlését. Meg ugye a pergetõ is egy külön fejezet. Lehet 80.000-es kézi pergetõt használni, meg 400.000-es motoros, önforgatós csúcsmasinát.
Az sem utolsó szempont, hogy milyen virágport gyûjtöttek a méhek. A legolcsóbb a vegyes virágméz.
Szépnek szép, de ha az ember orra elõl lopják el egy egész kolónia mézét, azt nehéz értékelni
A színen látszik (pergetés után), milyen mézrõl van szó. Az akác nagyon világos, a napraforgó viszont egész sötét. A tapasztaltabb szakemberek a méhek potrohán is látják, milyen port gyûjtöttek. A napraforgó pollen pl. sárgásfehér, de volt, amelyiknek piros pollen volt a lábán. Tehát egy kis virág (mondjuk pipacs?) is került bele.
A poszméhet a bio-kertészek használják, mert nagyon jók a beporzásra. Nekem speciel nagyon tetszenek kinézetre, még simogatni is lehet õket Belopják magukat a vakondtúrásokba, nagyon ritkán bújnak elõ, de õk inkább csak nektárt gyûjtenek. Mézbõl minimálisat termelnek. Nem hiszem, hogy lehetne pergetni abból, amit készítettek. Viszont a potrohuk sokkal nagyobb, mint a házi méheké. Akinek arra kell, hogy jó legyen a termés, teljesen megfelel. Nem kell rá sokat költeni, megoldják maguknak a fialtatást, nem szúrnak ész nélkül. De hasznuk igazán a növénytermesztésben van.
Gyûlölöm a darazsakat... apámmal otthoni melléképületeknél, meg telken százával irtottuk már ki õket.
Sokan azt mondják a darázs elleni spray-k nem elég hatékonyak. Ezért a vegyipar istene nekünk adá' a Chemotox-ot :-D Annak nem nagyon állnak ellent, hullanak mint a... öööö... mint a darazsak :-D
Még nem olvastam végig minden kommentet de én méhészkedem szóval itt a helyem :D
Bolti méznél sajnos sok cukorral készül mivel télen a méheket cukorral etetjük ha kipergetünk mindent, az utolsó általában napraforgó , a bolti méz viszont sokszor úgy készül ,hogy nagyon nagy mennyiségû cukros vízet etetnek fel a méhekkel ami a gyomrukban átalakul valamennyire és mézhez hasonló anyag lesz , ezt aromásítják.
Atkásodás ellen mindig védekezni kell, repce itt se lett, kiszáradt az egész, akác meg még úgyse elfagyott ami meg lett utána virág nem nagyon adott nektárt, napraforgót most pergettük tegnap eddig elég jól adja.
Valahol azt olvastam, hogy jó kártevõirtók, és több káros rovart pusztítanak el, mint a madarak. Nem túl hihet, de ha így is van, a méhekre nagy veszélyt jelentenek. Csapdákat is állítunk nekik, de a végén a poszméhek esnek bele
Az akácméz szoba hõmérsékleten nagyon lassan kristályosodik nekem itthon 2 év után lett kristályos a az üvegtetejénél... amúgy egy idõ után mind kikristályosodik.
A permetezés sajnos mindig nagy gond nálunk. Még ha nem is hajlandóak méhkímélõ szereket használni; tudtommal jelenteni kell elõtte, akár több nappal is, hogy aznap reggel be lehessen zárni a kaptárakat.
A lódarázs az ami kárt tesz, sajnos már láttam ilyet de velem még nem történt, borzasztó pusztítást végeznek és tehetetlenek ellene teljesen.Mondjuk japán méheknél megfigyelték ,hogy leszorítják a kém darazsat felhevítik és megdöglik , így nem tudja oda hívni a többit. Sajnos ezt krajnai méhtõl még nem láttam.
Arról is lemaradtam. Viszont kukorica pollenbõl tudnak mézet csinálni? Találtunk Debrecen mellett egy óriási ültetvényt. Ráadásul rengeteg pollen van a kukoricán.
Ezt elvileg az önkormányzatnál kell és az önkormányzat értesít téged, mi kaptunk értesítést szunyogírtásról de másról nem igazán... sajnos a vegyszerezés nagy átok sok felé, pedig múltkor beszéltem növényvédõssel és állította ,hogy nem drágább semmivel se a méhkímélõ szer.
Amúgy ha még tanulsz javallom méhészvizsgát tedd le nagyon sok jó embert ismerhetsz meg és sokat segít én nagyon jól jártam vele:)
Kukoricából inkább virágpor gyûjtés megy, kukoricának ha jól tudom nem nagyon van nektárja, és sajnos magyarországon is sunyiba vannak génkezelt kukorica fajták, na ezek azok amik megtudják pusztítani a családot de nagyon, a fiasítás totál szétmehet tõle > család elgyengül > és kezdõdhet a kaptár szétszedése:(
Propolisz nem csak fertõtlenítõ a kaptár réseit is azzal tömik ki, kiváló vírusölõ, amúgy sokan foglalkoznak vele:) amivel inkább kevesebben és fõként anyanevelõk az a méhpempõ na abba annyi vitamin van ,hogy semmi másba nincs annyi csak elég körülményes a gyûjtése viszont 100 g belõle 10-20 ezer forint között mozog igazából ez az igazi méhészeti csodaszer, hihetetlen tulajdonságokkal bír.