A kalózkodás növeli a letöltések számát

A kalózkodás növeli a letöltések számát

2016. január 28. 09:26, Csütörtök
A fájlcserélés miatt több a letöltés, viszont ezzel párhuzamosan csökkennek a lemezeladások.

Jonathan Lee, a Queen's Egyetem doktorandusza a Purchase, Pirate, Publicize: The Effect of File Sharing on Album Sales című elemzésében kifejtette, hogy a fájlcserélés statisztikai szempontból jelentős, de gazdasági szempontból enyhén negatív hatással van a legális zenei értékesítésekre. Ugyanakkor ez elsősorban a lemezeladások esetében igaz, a legális digitális letöltések száma némileg növekedett. Ebből a jelenségből főleg a második vonalba tartozó művészek profitálnak.

Lee úgy vélte, hogy a fájlcserélés elméletileg képes lenne háttérbe szorítani a legális értékesítéseket. A szájról-szájra terjedő marketing növekvő eladási számokat eredményez és a fájlcserélés miatt elsősorban a sztárok digitális eladásai növekednek. A kevésbé ismert művészek esetében inkább negatívan hat ez a jelenség, míg az ismeretlen előadókat kifejezetten hátrányosan érinti és ők komoly bevételkiesést szenvednek el. A fájlcserélés a kevésbé ismert zenészeknek és énekeseknek csak akkor segít, ha valóban tehetségesek.

Lee összesen 250 000 zenei albumot és 4,8 millió letöltést elemzett ki és ezután jutott arra a megállapításra, hogy a fájlcserélés valójában kétélű fegyver. Fontos viszont, hogy a feldolgozott adatok 2008-ból származnak, azóta mind a fájlcserélők tevékenysége, mind a zeneipar megváltozott. Az elmúlt időszakban például jelentős mértékben nőtt a legális zenei ajánlatok száma.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások