A NEC vezetője a Linux hibáiról

A NEC vezetője a Linux hibáiról

2000. december 20. 20:56, Szerda
Kazuhiko Kobayashi, a NEC vezérigazgatója minden bizonnyal nem nyerte el a Linux felhasználók szimpátiáját, amikor nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy a Linuxnak esélye sincs a Windows utolérésére.

"A Linux szerverek egy ideje már a figyelem középpontjában állnak, de nem tudnak belépni az alkalmazás- és adatbázis-szerverek világába, ahol a Windows kulcsszerepet játszik.", mondta Kobayashi egy japán hírügynökségnek. A NEC ennek ellenére a Linux egyik legnagyobb támogatója a japán piacon.

Valójában Kobayashi megjegyzése nem annyira negatív, mint ahogy az sok Linux felhasználónak első hallásra tűnt. A NEC vezető nem kritizálni akarta az operációs rendszert, hanem mint annak támogatója, igyekszik rámutatni a hibáira, hiányosságaira. Kobayashi szerint a Linuxot jobban szabványosítani kellene, mert különben könnyen az Unix-hoz hasonló feldarabolódás lehet a dolog vége. A feldarabolódás alatt Kobayashi arra céloz, hogy a különböző Linux disztribúciók lassan kezdenek távolodni egymástól, és a különbségek növekedésével inkompatibilitási gondok merülhetnek majd fel. Az alkalmazások elkészülte után a készítők kénytelenek lesznek minden fő disztribúcióval (Red Hat, SuSE, TurboLinux, Caldera, Mandrake, stb...) ellenőrizni szoftverük kompatibilitását. A felmerülő gondokat ezután meg kell oldani, méghozzá úgy, hogy ezzel ne szülessenek újabbak. A Windows alá írt alkalmazásokat csak egyszer kell ilyen szempontból megvizsgálni, ami jelentősen megkönnyíti a munkát, mondja Kobayashi.

Hogy van-e tipikus feladatkör a Linux számára? "A Linux akkor tudja megmutatni igazi előnyeit és képességeit, ha egy információs rendszer előterében alkalmazzák, például egy internet-szerverben.", mondta a NEC vezető. "Ekkor azonban a Linuxnak még egy riválissal meg kell bírkóznia, mégpedig a Cisco Systems Inc. telekommunikációs rendszereiben alkalmazott valósidejű operációs rendszerével."

"Mindenesetre a Linuxnak rengeteg lehetősége nyílik, hogy előnyeit kiemelje, amelyek többek között a nyílt forrásból, és a könnyű személyre szabhatóságból származnak."

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások