Felejtés joga - Belgiumban megbüntették a Google-t

Felejtés joga - Belgiumban megbüntették a Google-t

2020. július 16. 08:29, Csütörtök
A keresőcég nem tett eleget egy európai uniós bírósági ítéletnek.

A belgiumi adatvédelmi hivatal (Autorité de protection des données - APD) bejelentette, hogy 600 000 eurós pénzbüntetést szabott ki az óriáscégre. Hielke Hijmans, az APD vezetője hangsúlyozta, hogy nem csupán a személyes adatok védelmével kapcsolatban született "történelmi" döntés, hanem azért is, mert kiderült: igenis létezik átfogó és hatékony védelem a nagy nemzetközi csoportokkal szemben.

A hivatal egy közéleti személyiség megkeresése után folytatta le a vizsgálatát, mivel a Google belgiumi leányvállalata megtagadta az illető hírnevének ártó elavult cikkek eltávolítását a keresési eredmények közül. Az anyagok egyrészt egy lehetséges "politikai vádról" szóltak, amelyet a közéleti személyiség visszautasított. Másrészt a hivatkozások olyan vitatott tartalmakra mutattak, amelyek egy korábbi, évekkel ezelőtt alaptalannak bizonyult zaklatási váddal voltak összefüggésben.

Az APD szerint utóbbi esetben a Google súlyos hibát vétett, mivel a keresési találatok megtartása komoly hatással volt az érintett személy életére, ráadásul megsértette az úgynevezett "felejtés jogát". Az utóbbi lehetővé teszi, hogy az európai állampolgárok ellenőrizhessék a személyes adataik kezelését, azaz például egy róluk szóló újságcikket ne dobjon ki a nevükre keresve a Google, ha ők azt kérik. Az Európai Unió Bírósága 2014-ben mondta ki, hogy az amerikai társaság a felhasználók kérésére köteles törölni a róluk szóló találatokat.

Érdekesség, hogy márciusban a helyi legfelső közigazgatási bíróságként működő Francia Államtanács (Conseil d'État) ítéletet hozott a francia adatvédelmi hivatal (Commission nationale de l'informatique et des libertés - CNIL) és a Google közötti vitában, s kiderült, hogy a vállalatnak nem kell átutalnia a korábban rá kiszabott 100 000 eurót.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások