2024-től lesz egységes európai töltőszabvány

2024-től lesz egységes európai töltőszabvány

2022. október 5. 14:42, Szerda
Ezt két évvel később már a laptopokra is kiterjesztik, így több platform kerül be a csomagba.

Az Európai Unió töltőszabványokkal kapcsolatos törekvéseiről mi is több alkalommal beszámoltunk, a gyártókkal folytatott vita ugyanis már hosszú évek óta tart. Nem is olyan régen megerősítettük, hogy az USB-C lett az egységes európai szabvány, ezt most foglalták törvénybe, néhány további részlettel együtt. A 602 szavazattal, 13 ellenszavazattal és nyolc tartózkodás mellett elfogadott, az egységes töltőkre vonatkozó új jogszabályi kötelezettség 2026 őszére a laptopokra is kiterjed majd.

A közösség hivatalos oldalán olvasható közleményben arról tájékoztatnak minket, hogy a parlament jóváhagyását követően megszületett a törvény, amely minden gyártót az USB-C szabvány alkalmazására kötelez majd. A legfontosabb határidő 2024 vége, vagyis az egyes cégeknek még két évük van felkészülni a nagy átállásra, amely elsősorban az Apple-t érinti, hiszen leginkább ők tartottak eddig ki saját megoldásuk alkalmazása mellett. Az okostelefonok mellett a táblák, a digitális kamerák, a headsetek, a kézikonzolok, a hordozható hangszórók, az e-olvasók, a billentyűzetek és egerek, a hordozható navigációs rendszerek, de még a fülhallgatók is felkerültek a listára, egy fontos kiegészítéssel.

A felsorolásban ugyanis feltűnnek még a laptopok is, mivel azonban ez utóbbi esetében némileg komolyabb erőfeszítésre (és anyagi kötelezettségre) lesz szükség a gyártók részéről, a határidőt ebben a szegmensben 2026-ra tolják ki, vagyis még további 4 éven keresztül lesz lehetőség az USB-C esetleges mellőzésére. Az európai bizottság itt nem állna meg, állításuk szerint a vezetéknélküli töltést lehetővé tévő eszközöknél is törekednek a harmonizációra, ami az interoperabilitás megvalósításával válna valóra, vagyis ezen a területen is hasonló intézkedésre számíthatunk – azt viszont még nem tudjuk, hogy mindez mikor járna majd konkrét következményekkel.

A jogszabály célja, hogy kevesebb hulladék keletkezzen az elektromos és elektronikus berendezésekből, a fogyasztók pedig a fenntarthatóságra figyelemmel választhassanak termékeket a kínálatból. A jogszabály eléri ugyanis, hogy nem szükséges minden készülékhez másik töltőt használni, illetve vásárolni akkor, ha lecserélik hordozható elektronikus eszközeiket. A gyorstöltést támogató összes készülék esetében azonos lesz a töltési teljesítmény, a felhasználók így bármilyen kompatibilis töltővel ugyanolyan gyorsan fogják tudni feltölteni eszközeiket. Külön termékcímkén kell majd jelezni a töltési jellemzőket, hogy könnyebben meg lehessen állapítani, meglévő töltőik kompatibilisek-e az új eszközzel. A megadott információk birtokában az is eldönthető lesz majd, hogy kell-e egy adott termékhez új töltőt vásárolni. A meglévő töltőket így többen tovább használják majd.

Az EP szerint a felesleges töltőváltást elkerülve a vevők összességében akár 250 millió eurót is megtakaríthatnak évente, illetve az Európai Unióban évente mintegy 11 ezer tonna elektronikus hulladék keletkezik az elhasználódott vagy lecserélt töltőkből, amelyek mennyisége így csökkeni fog.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások