Duplázna a második USB4-szabvány

Duplázna a második USB4-szabvány

2022. szeptember 3. 09:46, Szombat
A friss generáció második változata követi a hagyományt, ismét megduplázva a sebességet.

Az USB szabványát fejlesztő csoport az elmúlt hónapokban nem szerepelt híreinkben, utoljára még 2020-ban írtunk arról, hogy hamarosan befut a sorrendben negyedik generáció. Erre azóta sor került, most pedig utóbbit frissítik, hogy sokkal nagyobb átviteli sebességet érjenek el.

A napokban megjelent hivatalos bejelentésben arról olvashatunk, hogy egészen pontosan az USB4 Version 2.0 elérhetővé válását vetítik előre, annak fontosabb részleteit ismertetve a nagyközönséggel. Megtudjuk többek között, hogy az átviteli sebességet sikerült ismét megduplázni, ez tehát immár 80 Gbps-ra emelkedik, ez pedig nyilván lehetővé teszi a gyorsabb adatátvitelt, valamint a kijelzők esetében szükséges protokollok további optimalizációját. Ez utóbbit szintén megvalósították, vagyis nem pusztán a tartalmak másolgatásánál látunk majd javulást, eközben pedig a visszafelé való kompatibilitást is sikerült megőrizni, bár ez nem lesz teljes.

A magyarázat alapján az új USB4 Version 2.0 több korábbi verzióval, illetve a rivális szabvány egyes változataival is kompatibilis lesz. A listán egészen pontosan az USB4 Version 1.0, az USB 3.2, az USB 2.0, valamint a Thunderbolt 3 szerepel, erről viszont már lemarad az USB 1.0, illetve az újabb Thunderbolt 4. Tekintettel arra, hogy az Intel új laptopjain ez utóbbi szabvány kapott helyet, ennek sebessége pedig nagyjából megegyezik az USB4 első változatáéval, egy darabig az AMD megoldásai lesznek előnyben, legalábbis amíg az Intel be nem jelenti a Thunderbolt 5-ös verzióját.

A csoport természetesen biztosítja az USB Type-C és az USB Power Delivery (USB PD) megfelelő alkalmazását, emellett pedig a DisplayPort és a PCIe legfrissebb specifikációit is átveszik. A piaci megjelenés az év vége előtt várható.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások