Hamarosan érkezik Európába a lecsupaszított Windows 11

Hamarosan érkezik Európába a lecsupaszított Windows 11

2023. november 18. 09:47, Szombat
Ha valaha is álmodott egy Bing, Edge és egyéb beépített alkalmazásoktól mentes Windowsról, a Microsoft úgy döntött, hogy teljesíti a kívánságát - feltéve, hogy Ön az Európai Unió lakosa.

A Windows Insider Program Team frissítése azt mutatja, hogy a Microsoft feladta a harcot az EU digitális piacokról szóló törvénye alóli mentesség megszerzéséért, mert bejelentették, hogy a Windows 11 előzetes kiadása az operációs rendszer olyan verziójával érkezik hamarosan, amelyek megfelel az új jogszabálynak. A redmondiak által megjelölt legjelentősebb változás az a lehetőség, hogy "a Windows összes alkalmazása eltávolítható" - beleértve a Bing, valamint az Edge segítségével történő webes keresést is. Az EU-n kívüli Windows-felhasználók továbbra is eltávolíthatják a Kamera, a Fotók és a Cortana alkalmazásokat, de a Bing kereső és a Chromium-alapú Edge számukra nem leváltható.

A Microsoft azt is közölte, hogy interoperabilitási funkciókkal bővíti a Windows 11-et, megnyitva az alapértelmezett szolgáltatásokat harmadik féltől származó gyártók, például a Google előtt. Tehát a keresőóriás belerakhatja a Windows Search-be a Bing webes keresőjének helyettesítőjét. A Windows Widgetekben lévő feedek is megnyílnak külső cégek előtt, de mindezek csak az EU-ban élő ügyfeleknek értékesített Windows-verziókra korlátozódnak.

A helyi rendszerek és a Microsoft-fiókok közötti adatszinkronizálás módjának megválasztása is újdonság, a szinkronizálás kikapcsolására is lehetőség lesz. A Microsoft közölte, hogy a jövőben "mindig az ügyfelek által konfigurált alkalmazások alapértelmezett beállításait fogja használni a linkek és fájltípusok tekintetében" - de egyúttal megjegyzik, hogy "egyes Microsoft-alkalmazások úgy dönthetnek, hogy a webes tartalmakat a Microsoft Edge-ben nyitják meg". A Copilot néven futó, újonnan átnevezett Bing Chat még nem lesz benne ebben a frissítésben. "A Windowsban (előzetesen) megjelenő Copilot kezdeti piacai közé tartozik Észak-Amerika, az Egyesült Királyság, valamint Ázsia és Dél-Amerika egyes részei" - jelentette be a Microsoft. "Szándékunkban áll idővel további piacokat hozzáadni, beleértve az Európai Gazdasági Térséget (EGT) is". A Copilot európai debütálására nem adtak határidőt.


Más technológiai vállalatokkal ellentétben, amelyek az EU által előírt változtatásokat univerzálissá tették termékeikben, a Microsoft úgy tűnik, tudatosan döntött úgy, hogy az Európán kívüli felhasználókat kizárja azáltal, hogy ezeket a funkciókat geoblokkolja. "Amint fentebb említettük, bizonyos funkciók csak az EGT-ben érhetőek el. A Windows az ügyfél által az eszköz beállítása során kiválasztott régiót használja annak azonosítására, hogy a számítógép az EGT-ben van-e" - írta a Microsoft. "Az eszköz beállítása során egyszer már kiválasztott régiót csak a PC alaphelyzetbe állításával lehet megváltoztatni."

Más szóval, ugyan a lehetőség megvan rá, de a Microsoft mindenkit a Bing és az Edge használatára kényszerít, amíg ezt az országok engedik neki. A Windows-gyártója a következő hetekben fokozatosan tervezi bevezetni a változásokat, és "egy későbbi időpontban" ugyanezeket a funkciókat a Windows 10-be is beilleszti. Az EU új szabályai 2024 márciusában lépnek életbe, addigra - konkrétan március 6-ig - a Microsoft szerint a Windows 11 általánosan kiadott funkciókat a Windows 10 is megkapja, hogy megfeleljen a követelményeknek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások