A Microsoft megkezdi a Windows 11 24H2 tesztelését

A Microsoft megkezdi a Windows 11 24H2 tesztelését

2024. február 12. 22:37, Hétfő
A Windows következő nagy kiadása csak az év végére várható, de a Microsoft már megkezdte a tesztelést. A Canary és a Dev csatornákon kiadott új Windows Insider buildek verziószáma egyaránt a "24H2"-re gördült, és a Microsoft valamikor idén ősszel fogja kiadni az összes Windows-felhasználó számára.

A 24H2 újdonságai között van egy halom olyan dolog, amit a Microsoft már tesztelt nyilvánosan a tavaly szeptemberi nagy csomag óta, valamint egy maroknyi újdonság. A legnagyobb dobás a Sudo for Windows, a Linux/Unix terminálparancs egy olyan változata, amely először a hónap elején egy előzetes buildben látott napvilágot. Az új build tartalmaz továbbá jobb támogatást a hallókészülékekhez, támogatást a 7-zip és TAR tömörítések kezeléséhez a File Explorerben, energiatakarékos üzemmódot, valamint az SMB protokoll új módosításait. Ez a build eltávolítja a WordPad és a Tips alkalmazásokat is.

Néhány funkciót még az év vége előtt kiadhatnak a Windows 11 összes felhasználójának - a Windows 11 korszakában a Microsoftnak még az volt a gyakorlata, hogy az év során több kis tételben dobja ki az új funkciókat. A 24H2-es számozásra való korai váltás eltér a tavalyi évtől, amikor a Windows 11 23H2 csak október végén jelent meg nyilvánosan. És még akkor is többnyire csak egy frissítés volt, amely a verziószámot és a Microsoft szoftverfrissítésekre vonatkozó támogatási óráját görgette át, mert az "új" funkciók többsége már az előző hónapban megjelent a Windows 11 22H2-t futtató számítógépeken.

Vannak arra utaló jelek, hogy ez a frissítés meglehetősen jelentős terjedelmű lesz. A Microsoft által felsorolt összes funkció mellett a vállalat olyan dolgokat is felülvizsgál, mint például a Windows telepítési folyamata, amelyen az operációs rendszer újratelepítésekor végigmegyünk. A jelenlegi telepítőképernyők lényegében változatlanok a Windows Vista 2006-os megjelenése óta, azóta csak enyhe, többnyire kozmetikai módosítások történtek (és még az újratervezett változatban is a Vista/7-es stílusban készültek az ablakkeretek). A frissítés bejelentése utalás arra, hogy a pletykált "Windows 12" idén nem fog megjelenni, mindazonáltal a Windows 12 létezését - amelyre a PC-gyártók és elemzők nyilatkozataiból lehet következtetni - a Microsoft hivatalosan soha nem erősítette meg vagy cáfolta.


Windows 11 24H2

A 24H2 frissítés ugyan arra utal, hogy a Windows 11 még legalább egy év haladékot kap de ez nem feltétlenül zárja ki a Windows 12 idei megjelenését. A Windows 10 a Windows 11 megjelenésének évében kapta meg a 21H2-es frissítést, az azt követő évben pedig 22H2-es frissítést (nem mintha bármelyik jelentős új funkciókat tartalmazott volna). A Microsoft dönthet úgy, hogy viszonylag rövid időn belül átnevezi a közelgő funkciófrissítést - ahogy eredetileg a Windows 11 esetében is tette, amely a Windows 10 dizájnfelújításaként indult.

A feltételezett Windows 12 egyik fő fókuszpontja az MI lesz, ahogyan az a legutóbbi néhány nagyobb Windows 11 frissítésnél is az volt. A Trendforce egyenesen odáig ment, hogy azt írják, hogy a "Windows következő generációját" futtató "MI PC-knek" 16 GB memóriára lesz szükségük minimálisan", de a Microsoft képviselője annyit reagált erre, hogy a vállalat "nem kommentálja a pletykákat és a spekulációkat". A Trendforce szerint ezeknek az MI PC-knek olyan neurális feldolgozóegységekre (NPU) lenne szükségük, amelyek megfelelnek bizonyos teljesítményszabványoknak.


A Microsoft a mai napig nem szabott meg konkrét rendszerkövetelményeket a Copilot vagy a Windows egyéb generatív MI-funkciói számára, eltekintve a Copilot Windows 10-es verziójának 4 GB RAM és 720p képernyő követelményeitől, de ez megváltozhat, ha a Windows MI-funkciói közül egyre több kezd a helyi feldolgozásra támaszkodni a felhőfeldolgozás helyett.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások