Jövőre Intel chipekre vált az Apple

Jövőre Intel chipekre vált az Apple

2005. június 4. 21:05, Szombat
A jelek szerint megalapozott volt az Apple és az Intel együttműködéséről szóló korábbi hír, és Steve Jobs vállalata valóban elhagyja a PowerPC platformot, hogy a jövőben az Intel chipjeire építse saját számítógépeit.

A korábbi híresztelést a CNET híroldal erősítette meg - igaz, közelebbről meg nem nevezett, a vállalathoz állítólag közel álló forrásokra hivatkozva. Állításuk szerint az Apple - amely 1994 óta használja az IBM PowerPC processzorait - váltani készül, és a váltást az elkövetkezendő két évben tervezik lebonyolítani. A folyamat a következő évben kezdődne, az olyan belépő szintű számítógépekkel, mint a Mac Mini, míg 2007 közepére már a csúcskategóriás Power Mac sorozat is az Intel processzoraira épülne.

A források szerint Steve Jobs, a vállalat elnöke hivatalosan a hétfőn kezdődő Apple Fejlesztői Konferencián jelenti majd be az együttműködést, amely minden bizonnyal nagy hatással lesz a vállalatra, és ezzel együtt a Macintosh platformra. Bár a váltásról szóló első hírek már másfél héttel ezelőtt megjelentek, annyi bizonyos, hogy a hivatalos megerősítés nagy meglepetést váltana ki a gyártók és a felhasználók körében egyaránt. Az elmúlt években éppen az Apple volt az, aki következetesen kitartott a PowerPC processzorok mellett, és egyszer sem merült fel komolyan az x86 platform felé nyitás lehetősége.


A lépés több kérdést is felvet, amelyek mielőbbi megválaszolása mindenki javát szolgálná. Ezek egyike a Mac operációs rendszerrel kapcsolatos, amely - ha igaz a váltásról szóló hír - akár a Windows konkurenseként is megjelenhet a piacon, és ugyancsak váltásra bírhatja azokat a felhasználókat, akik eddig az eltérő hardver miatt nem kockáztattak egy ilyen lépést. A másik érdekes téma a Mac különbözősége, amely eddig - a merőben eltérő chipek miatt - többnyire megalapozott volt, a váltással azonban már korántsem lenne ilyen egyértelmű. Hiszen mi különböztetné meg a Mac konfigurációkat bármelyik másik PC-gyártó termékeitől, ha egyébként minden egyes alkatrész megegyezik?

Ezek alapján a vállalat előtt két lehetséges út áll: vagy egyszerű PC-klón-gyártóvá süllyed vissza és elveszti eddigi befolyását, vagy megőrzi hitelét, és az igényes vásárlókra koncentrálva minőségi konfigurációkkal igyekszik megvetni lábát a PC-piacon. Valószínűleg ez utóbbi fog bekövetkezni, de az újabb meglepetések elkerülése érdekében jobb, ha megvárjuk a hétfői bejelentést, amely minden bizonnyal véget vet majd a találgatásoknak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások