Nagyobb sebességre kapcsol a Wireless USB

Nagyobb sebességre kapcsol a Wireless USB

2010. szeptember 7. 08:13, Kedd
A Samsung új fejlesztésének köszönhetően a jövőben akár a nagy felbontású tartalmak kényelmes és gyors mozgatása sem jelenthet majd gondot a vezetéknélküli USB-t használó hordozható eszközökön.

A cég közleményben jelentette be, hogy elkészültek az S3C2680/ S5M8311 WUSB névre hallgató platformmal, amely ezúttal már az UWB (Ultra Wide Band) technológiára támaszkodik. Ezzel minden korábbinál nagyobb sebességet (480 Mbps) érhetnek el a különböző hordozható és kevésbé hordozható eszközök között, legyen szó akár kamerákról, tábla PC-kről, nyomtatókról, Blu-ray lejátszókról, merevlemezekről, avagy telefonokról.

Fontos, hogy ne tévesszük össze a WUSB-t a Wi-Fi technológiával - előbbi a meglévő vezetékes USB-megoldásokat hivatott leváltani, míg utóbbi az Ethernet hálózati kártyák esetében játszhatja el ugyanezen szerepet. A technológia fejlesztéséért felelős csoport (amely a Samsung mellett a 2004-es alapítás óta a HP, az Intel, a Microsoft, a NEC, valamint a Philips részvételére is számíthat) eddig komoly gondokkal küszködött, hiszen a korábbi generációk esetében nem tudtak olyan átviteli sebességet biztosítani, amely megfelelt volna a felhasználók elvárásainak. Most azonban sikerült az áttörés, ez pedig a forgalom fellendülését eredményezheti.

A Samsung megoldásában egy ARM 9-alapú system-on-chip, beépített NAND flash-vezérlő, valamint egyebek mellett egy RF-vevő helyezkedik el. A sebesség mellett az alacsony fogyasztásra hívják fel a figyelmet, ez ugyanis alig éri el a 300 milliwattot, ez pedig a cég reményei szerint számos gyártó érdeklődését felkelti majd. A 65 nanométeres gyártástechnológián alapuló eszköz SD-kártyákban, illetve pendrive-okban is minden további nélkül felhasználható lesz, a továbbított adatok biztonságáért pedig a 128 bites AES algoritmus a felelős.

A Samsung várhatóan az év vége felé indítja be a sorozatgyártást, az árról még nem beszélnek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások