Bill Gates bemutatta az Xboxot

Bill Gates bemutatta az Xboxot

2001. január 9. 00:51, Kedd
A szombati Consumer Electronic Show-n Bill Gates, a Microsoft alapítója és vezetője bemutatta a jelenleg még fejlesztés alatt álló Xbox játékkonzolt.


Ahogy az mostanában lenni szokott egy-egy új termékkel, a bemutatás után sajnos még hosszú az út a boltokba jutásig. Nincs ez máshogy az Xbox esetében sem. Az Xboxot eddig még senki sem próbálhatta ki, sőt még a róla készült fotók is titkosak voltak.

Nos, szombaton mindenki megnézhette magának, hogy is néz ki valójában az Xbox, a Microsoft "csodakonzolja". Hát merőben másképp, mint ahogy azt annak idején a korai képeken láthattuk. Az Xbox doboza nem fehér, mint azt sokan hittük, hanem fekete. Tetején egy X található, és az elejéről sem maradt le a zöld X jel.

Sokan egyből kritizálni is kezdték a céget, miszerint az nem tud újítani. Állításukat azzal indokolták, hogy a játékkonzol számos része megtévesztésig hasonlít más konzolok részegységeire. Szerintük az Xbox nem attól lesz jobb konzol, hogy merevlemez, meg nagysebességű internet-kapcsolatot megvalósító egység van benne.


Ezzel azonban a legtöbben nem értenek egyet. Az Xbox 733MHz-es Intel processzort fog tartalmazni, 64MB RAM-ot, 8GB-os merevlemezt és speciális nVidia grafikus chipet. A processzor egyértelműen messze a legjobb lesz a konzolok között. A merevlemez egyedülálló, bár a Sony is tervezi bevezetését. Az nVidia pedig mindent megtesz, hogy 250MHz-es grafikus processzorára ne legyen panasz, és várhatóan nem is lesz.

A Consumer Electronics Show-n (Szórakoztatóelektronikai Show) a látogatók (miután meghallgatták a több, mint egy órás rizsát) ízelítőt kaptak az Xbox képességeiből. Néhány demó, valamint készülő játékok kerültek az étlapra. Ezekből annyit meg lehetett tudni, hogy a grafikára nem lesz panasz.


A Microsoft az Xbox kifejlesztésénél óriási hangsúlyt fektetett az online játék kidolgozására. Az online játék új távlatokat nyithat a konzolosok játékélményében. A piaci elemzők szerint az online játékok népszerűsége fénysebességgel nő. Az ezzel foglalkozó cégek pedig várhatóan jókora haszonra számíthatnak. Az Xbox elkészítésénél odafigyeltek rá, hogy az online játékba kapcsolódás egyszerű legyen, és mindenki találjon majd magának megfelelő partnert.

A cég mostani próbálkozása a konzolpiacon várhatóan sikeres lesz. A sikerességhez kulcsfontosságú, hogy a konzolra jó játékok legyenek. Nos, ez úgy néz ki, nem lesz probléma. Ahol esetleg ebből hiány lehet, az Japán. Itt a vártnál kevesebb játékfejlesztő dolgozik egyelőre Xbox játékokon. Mivel a Sony hatalma is itt a legnagyobb, ha valahol nem biztos, hogy sikere lesz az Xboxnak, az Japán.


Ahogy az lassan már megszokottá válik az új elektronikai cikkek között, az Xbox is Európában lesz kapható legutoljára. Míg az USA-ban és Japánban őszre várható az Xbox debütálása, addig Európában csak 2002-től lesz kapható. Az árról a szombati bemutatón sem derült ki túl sok.

A Microsoft nem titkolt célja, hogy bejusson a családok "nappalijába". A cég a jövőben várhatóan egyre több olyan eszközzel fog kijönni, amely nem csak a számítógépeseknek készül. A bemutató felvétele megtekinthető itt. (Windows Media formátumban).

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások