Fujitsu: újgenerációs merevlemez technológia

Fujitsu: újgenerációs merevlemez technológia

2001. augusztus 26. 06:52, Vasárnap
A legnagyobb merevlemezgyártó cégek jelenleg olyan technológiai megoldásokkal rendelkeznek, melyek segítségével az elérhető legnagyobb adatsűrűség 100 gigabit/négyzetcol körül van, azonban hamarosan várhatóan több gyártó is bejelenti majd, hogy sikerült áttörnie ezt a lélektani határt. Az egyik ilyen cég a Fujitsu lesz, melynek képviselői az ígéretek szerint jövő hét kedden jelentik majd be, hogy sikerült áttörniük a 100 gigabit/négyzetcolos határt, és, hogy a cég laboratóriumaiban kifejlesztett vadonatúj technológiákkal már akár idén novemberben is találkozhatunk majd az újgenerációs Fujitsu merevlemezek esetében.


A winchesterek adattároló kapacitása az elmúlt öt év folyamán átlagosan évente duplázódott meg, ami azt jelentette, hogy az új modellek villámgyorsan lenyomták a korábbi típusok árát, vagyis a merevlemezek az elmúlt években és manapság sem tartoztak, illetve tartoznak a drága számítógép alkatrészek közé. A szakma szkeptikusabb szakértői korábban úgy vélekedtek, hogy a merevlemez technológiákat már nem lehet túl nagy mértékben továbbfejleszteni, és ebből kifolyólag a winchesterek kapacitásnövekedése lelassul, sőt megáll majd a közeljövőben. A jelek szerint ezeknek a szakértőknek nem volt igazuk, ugyanis a dolgok jelenlegi állása szerint a merevlemez technológiák esetében a gyártók még nem érték el a fizikai határokat, melynek eredményeképpen még egy jó darabig biztosítva van az egyre nagyobb merevlemezek piaci debütálása.

"A merevlemezgyártó cégek állítása szerint a jövőben akár 100-300 gigabit/négyzetcolos adatsűrűséggel rendelkező merevlemezek megjelenése sem elképzelhetetlen, vagyis ezek a cégek gondoskodnak arról, hogy a winchesterek még egy jó pár évig biztosan az elsőszámú adattároló megoldások közé tartozzanak" - nyilatkozta David Reinsel, az IDC piackutató cég szakértője.

A Fujitsu a 100 gigabit/négyzetcolos adatsűrűséget a ruténium alkalmazásával éri el. Különböző források szerint egyébként a Fujitsu egészen 2003-ig nem készül semmi forradalmi újdonság bemutatására, azonban várhatóan ekkor debütál majd egy teljesen új elven működő merevlemez író/olvasó fej. A Fujitsuhoz hasonlóan az IBM már idén májusban bejelentette saját új merevlemez technológiáját, az AFC-t (AntiFerromagnetically Coupled), mellyel ugyancsak elérhető a fentebb említett adatsűrűség.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások