Online szolgáltatások felé mozdul a Microsoft

Online szolgáltatások felé mozdul a Microsoft

2005. november 2. 19:56, Szerda
A szoftvercég új stratégiájának részeként bemutatta a készülő Windows Live és Office Live szolgáltatásait, amelyek az internetes keresők, a termékismertetők és a híroldalak egyfajta ötvözetei.

A sajtótájékoztatón maga Bill Gates, illetve Ray Ozzie, a vállalat vezető technikai igazgatója beszélt az újdonságokról. Előbbi óriási változást említett, ami "az ökoszisztéma minden szintjét érinti", hiszen otthon, játék közben és a munkahelyen is elérhetővé teszi a Windows, Office és Xbox-szolgáltatásokat. Ozzie eközben a felhasználói élmény folyamatosságát, tökéletességét emelte ki, amit a mindenkor és szinte bárhonnan igénybe vehető funkciók biztosítanak.


Ray Ozzie, a Microsoft technikai igazgatója

A Windows Live jelenleg béta verzióban elérhető, de már körvonalazódni látszik a tervbe vett szolgáltatások köre. Ezek között megtalálható az MSN jól ismert internetes keresője, egy új webmail felület, többféle híroldal, és egyéb, még nem látható opciók. A levelező szolgáltatás a vállalat állítása szerint egy új alapokon nyugvó, az eddigieknél megbízhatóbb és biztonságosabb megoldás, amelyre a Hotmail és MSN felhasználók minden további nélkül áttérhetnek. Ehhez kapcsolódik majd a Live Messenger (azonnali üzenetküldő), a vírusirtó és egyéb biztonsági eszközökkel ellátott Safety Center, a OneCare Live, illetve a Favorites, amelynek segítségével bárhonnan elérhetjük a böngészőben és az MSN-ben elmentett kedvencek-listát.

A legtöbb funkció (pontosabban ezek béta változata), illetve a Hotmail felhasználók várólistája elérhető az ideas.live.com oldalon. A Microsoft azonban nemcsak a felhasználóknak, hanem a kis- és középvállalkozásoknak is kíván valamit nyújtani, mégpedig az Office Live keretében. Ez utóbbi már elsősorban a vállalkozások számára hasznos, akár a Microsoft Office szoftvercsomaggal együtt használható szolgáltatásokat foglal magában. A jövőre beinduló bétában a szokásos webhostingtól az egyénre szabott, előfizetéses opciókig sok mindent ígérnek, addig is csak a várólista elérhető az oldalon.


A lépés erősen emlékeztet a Google körüli felhajtásra, ami az új Google Base tesztelése kapcsán indult. Nem véletlen, hiszen a Microsoft az utóbbi időben egyre inkább igyekszik megvetni a lábát az online szolgáltatások területén, elég, ha csak a Yahoo digitális könyvtárára gondolunk. Az új Live-sorozat különösebb újdonsággal nem szolgál, inkább a már meglévők egy kézben, pontosabban egy oldalon történő összefogását jelenti, ami kényelmi szempontokból is jól jöhet. Az biztos, hogy az átalakulóban lévő piacon a Microsoftnak lépnie kellett. Hogy milyen sikerrel, azt majd az elkövetkező évek megmutatják.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások