Apple: PowerMac a múlté, Mac Pro a menő

Apple: PowerMac a múlté, Mac Pro a menő

2006. augusztus 8. 14:52, Kedd
Több újdonsággal is készült az Apple a Worldwide Developers Conference rendezvényre: bemutatták a kétprocesszoros Mac Pro-t, a Mac OS készülő új verzióját, ám elmaradt a sokak által várt iPod frissítés.

Az Intel processzoraira épülő termékcsalád a most bemutatott Mac Pro-val vált teljessé, utolsóként az egykori PowerMac utóda csatlakozik a sorhoz. A munkaállomás alapesetben két darab 2,66 GHz-es ikermagos Xeon chippel érkezik, ám a nagyobb változat esetében az órajel a 3 GHz-et is elérheti. Mindezt 1 GB memória, 250 GB-os merevlemez, SuperDrive optikai meghajtó, valamint egy 256 MB-os GeForce 7300GT grafikus kártya egészíti ki. Az összeállítás 2500 dolláros áron kapható, belépő szintű verziója - 2 GHz-es chipekkel - 2200 dollárt kóstál.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A rendezvényen ismertették a készülő új operációs rendszer, a Leopard egyes funkcióit. A Tigrist leváltani hivatott szoftver tíz legfontosabbnak vélt újítását mutatták be a közönségnek, amelyek közül is kiemelkedett az adatmentő és -visszanyerő alkalmazás, amely nemes egyszerűséggel az Időgép (Time Machine) nevet kapta. Ennek segítségével visszanézhetjük az egyes állományokon végrehajtott módosításokat, visszaállíthatjuk a korábbi változatokat, és természetesen az elmentett másolatokat. Az egyetlen feltétel egy második merevlemez csatlakoztatása, amely a feladat nagy részét végzi a rendszerben.

Az ígéretek szerint megújulnak a levelező, az azonnali üzenetküldő és a kereső alkalmazások (Mail, iChat, SpotLight) is, az esetek nagyobb részében kisebb-nagyobb ráncfelvarrás, valamint kiegészítések, új funkciók képében - semmi egetrengető, inkább a meglévő finomítása. "Amíg a Microsoft az OS X pár éve megjelent verzióját igyekszik lemásolni, addig mi előreugrunk a Leopárddal" - értékelte a fejleményeket magabiztosan Steve Jobs, a cég elnöke, ezen véleményével azonban nem mindenki ért egyet. Elemzők egy része úgy véli, nagy lehetőséget szalasztanak el a tavaszi megjelenéssel, hiszen így hiába hajtogatják, hogy a redmondi szoftvercég sokat késett a Vistával. Amennyiben még az idén elkészítenék a Leopárdot, nagyot szakíthatnának.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az iPod zenelejátszó új változatát nem mutatták be, pedig néhányan éppen erre számítottak. Ugyanígy nem esett szó az Intel Conroe magos chipjeiről sem, amelyek pedig alaposan felborították az erőviszonyokat az asztali számítógépek piacán - kérdés, hogy az Apple mikor tervezi felhasználni saját konfigurációiban a jól sikerült sorozatot.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások